Antena 3 CNN Life Știinţă Ce au aflat oamenii de ştiinţă despre erupţiile vulcanice. Au un efect surprinzător

Ce au aflat oamenii de ştiinţă despre erupţiile vulcanice. Au un efect surprinzător

Ce au aflat oamenii de ştiinţă despre erupţiile vulcanice. Au un efect surprinzător
de O.P.    |    20 Noi 2014   •   07:55

Micile erupții vulcanice ar putea arunca în atmosfera terestră înaltă mai multe gaze decât s-a apreciat până acum, contribuind astfel la încetinirea încălzirii climatice, arată un studiu american citat miercuri de AFP.

Studiul indică faptul că erupții ca cea a vulcanului Saricev din arhipelagul rus Kurile, produse între 2000 și 2013, au dus la mărirea de peste două ori a reflecției radiațiilor solare față de estimările anterioare. Cercetarea, publicată în Geophysical Research Letters, a avut la bază măsurători ale aerului, efectuate de la sol și cu ajutorul sateliților.

Oamenii de știință știu de multă vreme că erupțiile vulcanice pot răci atmosfera prin emisii de anhidridă sulfuroasă, însă credeau că numai vulcanii mari pot produce cantități suficiente pentru a coborî temperatura la sol. Ei menționează erupția vulcanului de pe muntele Pinatubo (Filipine) din 1991, care a aruncat în atmosferă 20 de milioane de tone de sulf.

Acidul sulfuric, format la contactul anhidridei sulfuroase cu oxigenul din atmosfera înaltă, poate persista câteva luni, reflectând o parte din razele Soarelui, care nu ajung astfel pe Pământ, temperatura la suprafața lui scăzând.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close