Antena 3 CNN Life Știinţă Fenomen astronomic spectaculos. Ce se va întâmpla cu Luna şi cum te va afecta

Fenomen astronomic spectaculos. Ce se va întâmpla cu Luna şi cum te va afecta

Fenomen astronomic spectaculos. Ce se va întâmpla cu Luna şi cum te va afecta
Sursa foto: Foto: captură video YouTube
de S.T.    |    25 Sep 2015   •   14:16

În noaptea de 27 spre 28 septembrie are loc un fenomen astronomic rar, urmând ca din emisfera occidentală să poată fi văzută o eclipsă de Lună în timp ce astrul nopții se află la perigeu, adică la cea mai mică distanță față de Pământ a orbitei sale, condiții în care va fi cu aproximativ 14% mai mare pe cerul nopții, fenomen botezat de media drept "Superlună", conform NASA. Astfel, Europa, Africa, America de Nord și America de Sud vor fi martorele unei eclipse totale de Lună ce va dura mai mult de o oră.

"Nimic altceva nu este diferit la Lună. Doar că este vizibilă puțin mai mare pe cer. Nu este o diferență enormă, dar este observabilă", susţine Noah Petro, cercetător NASA în cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter, de la centrul Spațial Goddard din Greenbelt, Maryland.


"Superluna" din dimineața de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului "înghite" Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare și astrul nopții. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puțin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

Eclipsa totală de Lună va dura o oră și douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT și 03:23 AM GMT.

Pentru cei îngrijorați de posibile semnificații ascunse, rău prevestitoare ale unui astfel de fenomen astronomic, Noah Petro oferă asigurări că "singurul efect ce va fi resimțit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineață, mai obosiți și cu gâtul înțepenit pentru că și-au petrecut noaptea uitându-se pe cer".

 

×
Subiecte în articol: Luna eclipsa de Luna NASA
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close