Antena 3 CNN Life Știinţă Unii asteroizi sunt imposibil de observat din timp. Suntem în pericol?

Unii asteroizi sunt imposibil de observat din timp. Suntem în pericol?

Unii asteroizi sunt imposibil de observat din timp. Suntem în pericol?
de S.T.    |    21 Sep 2014   •   20:55

Astronomul Alan Duffy, de la Universitatea Tehnologică Swinburne din Melbourne, a explicat pentru postul de televiziune ABC News, că asteroizii de mici dimensiuni sunt imposibil de observat din timp.

Cel mai recent exemplu este asteroidul 2014RC, care a avut doar 12 metri în diametru şi 1.800 de tone şi a trecut la mică distanţă de planeta noastră. Dacă un asemenea asteroid s-ar prăbuşi pe Pământ, ar distruge un oraş. Din păcate, aceste roci nu pot fi văzute decât cu doar câteva zile înainte de potenţialul impact, notează sciencealert.com.au.

NASA nu a putut detecta decât câteva mii de asteroizi care se află în apropierea Terrei şi care ar putea distruge un oraş. În medie, experţii mai identifică un asteroid nou în fiecare lună, arată datele cercetătorilor.

Aceşti asteroizi mici sunt complet negri, prin urmare reflectă orice rază de lumină. Potrivit specialiştilor, asta nu înseamnă că oamenii ar trebuie să se sperie. Un studiu realizat în anul 2006 de Philip Bland şi Natalya Artemieva a calculat riscul de impact al unui asteroid de tipul lui 2014RC: acesta are loc o dată la 20-30 de ani.

Impactul cu asteroizii mai mari este şi mai rar. Cei de peste 200 de metri în diametru lovesc planeta noastră în medie o dată la 100.000 de ani, iar cei care au peste 1 km o dată la câteva sute de milioane de ani.

Rocile de dimensiuni aşa de mari vor putea fi văzute din timp, chiar şi cu 10 ani înainte, astfel încât autorităţile pot lua măsuri pentru a preveni impactul devastator.

×
Subiecte în articol: asteroizi Terra
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close