Antena 3 CNN Politică 17 eurodeputaţi români au votat rezoluţia care cere României recunoaşterea independenţei Kosovo. EBA a spus "DA" dintr-o eroare tehnică

17 eurodeputaţi români au votat rezoluţia care cere României recunoaşterea independenţei Kosovo. EBA a spus "DA" dintr-o eroare tehnică

17 eurodeputaţi români au votat rezoluţia care cere României recunoaşterea independenţei Kosovo. EBA a spus "DA" dintr-o eroare tehnică
Sursa foto: Foto: Intact Images/ Eurodialogue
04 Apr 2012   •   22:14

Majoritatea eurodeputaţilor români a votat, săptămâna trecută, o rezoluţie care îndeamnă cele cinci state membre ale Uniunii care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, să o facă, între aceştia figurând iniţial şi Elena Băsescu. Ulterior, ea a declarat că a fost vorba despre o însă o defecţiune tehnică, ce a fost corectată, scrie gândul.info, citat de Mediafax.

Elena Băsescu a explicat că a fost vorba despre o defecţiune tehnică şi că ea a votat împotrivă. "Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greşesc tocmai eu votul", a declarat Elena Băsescu. Ulterior, votul acesteia a fost corectat.
   
Cu toate acestea, alţi 17 eurodeputaţi români (din totalul de 33) au susţinut în cunoştinţă de cauză o rezoluţie care recomandă României să îşi schimbe politica externă cu referire la Kosovo, mai notează jurnaliştii gândul.info.
   
La nivel de Parlament European, rezoluţia B7-0187/2012, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a trecut cu 375 de voturi "pentru", 97 "împotrivă" şi 76 de abţineri.
   
Concret, documentul este doar unul dintre paşii pe care Priştina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare şi Asociere. Acest acord este, la rândul lui, o etapă către aderarea la spaţiul comunitar.
   
România, Spania, Grecia, Slovacia şi Cipru sunt cele cinci ţări UE care au refuzat în repetate rânduri să recunoască declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008. Prin urmare, Parlamentul European "ar saluta recunoaşterea acestei declaraţii de către celelalte 5 state membre ale UE; ar saluta, de asemenea, participarea mai activă a acestor state la procesul de mediere între Serbia şi Kosovo", se arată în textul rezoluţiei.
   
"Gândul" notează că acestor cinci state nu li se cere în termeni categorici să-şi schimbe politica faţă de provincia separatistă sârbă, dar este, totuşi, o rezoluţie nelegislativă al cărei prim punct vine în contradicţie cu politica externă a României.
   

×
Subiecte în articol: Elena Băsescu
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close