Antena 3 CNN Politică Băsescu nu s-a hotărât dacă mai candidează: "Prefer să îmi termin mandatul cu conştiinţa împăcată"

Băsescu nu s-a hotărât dacă mai candidează: "Prefer să îmi termin mandatul cu conştiinţa împăcată"

Băsescu nu s-a hotărât dacă mai candidează: "Prefer să îmi termin mandatul cu conştiinţa împăcată"
Sursa foto: Basescu
05 Mai 2009   •   21:50

Preşedintele Traian Băsescu şi-a nunaţat marţi declaraţia potrivit căreia a fost o greşeală promulgarea legii salarizării porfesorilor, într-un interviu susţinut la televiziunea publică. Preşedintele a vorbit şi despre sondajele care arată că popularitatea sa a scăzut în ultima perioadă, menţionând faptul că nu s-a hotărât încă dacă va candida pentru un nou mandat.

?Clasa politică a fost perfectă când a votat. Dacă există o eroare, aceasta este în lipsa capacităţii noastre de a anticipa criza. Aici a fost o eroare şi mi-o asum? a spus preşedintele. ?Pe mine mă interesează să existe o asumare a greşelilor din acest moment. Îmi asum această eroare chiar dacă singur mă şi apăr. Era o lege votată în unanimitate şi astăzi îi vedeţi pe cei care au votat-o acuzându-l pe cel care a promulgat-o. Mai este un lucru. Înainte de a fi promulgată, legea a trecut pe la Curtea Constituţională? a adăugat acesta.

Băsescu a declarat că ar fi putut trimite legea înapoi în parlament, dar nu ar fi făcut decât să o întârzie. El consideră însă că această lege este una bună, însă nu în actualul context economic. ?Puteam să nu îmi pun semnătura pe ea, dar însemna o abdicare de la atributul meu constituţional. Rămân convins că dasăli trebuie să fie plătiţi mai bine. Şi când vom avea resurse, va fi primul lucru pe care îl voi susţine?.

Întrebat dacă a a fost prevenit despre criza economică la sfârşitul anului trecut, preşedintele a arătat că niciun membru al clasei politice nu a anticipat ce se va întâmpla. ?Acum toţi sunt deştepţi. Toţi spun că ştiau de criză. Eu nu am primit niciun semnal de la politicieni că ar fi criză economică, dimpotrivă economia duduia. Inclusiv în luna decembrie, prognoza INS a fost creştere economică de peste 3% pe 2009. Şi FMI spunea despre România că va avea creştere economică pe 2009?.

Mai mult, Băsescu îl acuză pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat în repetate rânduri că a încercat să îl prevină pe preşedinte cu privire la riscurile adoptării legii salarizării profesorilor, că minte. ?Premierul Tăriceanu face ce a făcut în 2007 şi 2008, minte. Îmi scria că nu poate plăti şi motivaţia era că s-a executat bugetul. Îmi demonstra pe un document transmis nu de premier ci de Ministrul de Finanţe. Nu a avut curaj să îmi trimită un document falsificat. L-a pus pe Vosganian. Tăriceanu m-a dezinformat?.

La întrebarea dacă va candida, Băsescu a răspuns că în acest moment are un obiectiv mai important. "Nu am luat o decizie dacă voi candida. Obiectivul meu nu sunt alegerile în acest moment ci evitarea unui derapaj economic, şi implicit unui derapaj social. Prefer să îmi termin mandatul cu conştiinţa împăcată".

Preşedintele a comentat recent apărutele sondaje care indică o scădere a popularităţii sale."Mi se pare normală eroziunea, sunt în al cincilea an de mandat. Eu rog toate casele de sondaj să mă pună la zero ca să nu mai fie discuţii, până mă voi hotărî să candidez" a spus Băsescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mandat alegeri prezidentiale
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close