Antena 3 CNN Politică Dispută Dan Şova-Radu Tudor pe tema deschiderii de noi secţii de vot în diaspora

Dispută Dan Şova-Radu Tudor pe tema deschiderii de noi secţii de vot în diaspora

Dispută Dan Şova-Radu Tudor pe tema deschiderii de noi secţii de vot în diaspora
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    10 Noi 2014   •   19:49

Senatorul PSD Dan Şova spune că cererea de a face noi secţii de vot în diaspora încalcă legea, astfel că noul ministru de Externe nu va putea deschide nicio secţie în plus, în lipsa unei hotărâri a BEC. Fostul purtător de cuvânt al PSD este contrazis însă de Radu Tudor, care citeşte chiar de pe site-ul MAE ce prevede ghidul alegătorului.

"Cererea de a face noi secţii de vot încalcă legea. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) stabileşte logistica şi secţiile de vot necesare pentru desfăşurarea procesului de vot, deci AEP trebuia să spună în raport cu numărul cetăţenilor din străinătate care era numărul secţiilor de vot (...) BEC trebuia să dea o hotărâre, dar nu a dat, că hotărârea ar trebui să se fundamenteze pe o linie a AEP, care doarme în frunte cu preşedintele Traian Băsescu", a spus senatorul PSD Dan Şova, luni, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

"Noul ministru de Externe nu va putea înfiinţa nicio altă secţie în plus în diaspora în absenţa unei hotărâri a BEC", a adăugat fostul purtător de cuvânt al PSD.

În concluzie, Şova susţine că, potrivit legii, nu se pot înfiinţa secţii noi de vot între turul unu şi al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar Ministerul de Externe se ocupă de organizarea secţiilor de vot, nu de înfiinţarea lor.

Asta deşi Victor Ponta ceruse Externelor să rezolve problema, astfel încât toţi românii din diaspora care vor să voteze să o poată face în condiţii civilizate.

Potrivit unui comunicat al BEC, primit de MAE, nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. Corlăţean a explicat însă că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică. BEC tace în continuare.

În replică, Radu Tudor i-a citit lui Şova, de pe site-ul MAE, ghidul alegătorului român în străinătate, unde Ministerul de Externe spune că: "MAE stabileşte şi numerotează prin ordin al ministrului Afacerilor Externe secţiile de votare din străinătate".



×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close