Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: "Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați, prin vot, felul în care acționează partidele politice"

Klaus Iohannis: "Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați, prin vot, felul în care acționează partidele politice"

Klaus Iohannis: "Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați, prin vot, felul în care acționează partidele politice"
13 Iun 2016   •   17:32

Președintele României, Klaus Iohannis, a îndemnat cetățenii români să iasă la vot ori de câte ori este nevoie, indiferent de ciclul electoral. 

Președintele a mulțumit instituțiilor implicate în implementarea votului electronic, proces care "a funcționat foarte bine".

"Ca organizare, în general, procesul electoral s-a desfășurat fără probleme obișnuite. În premieră pt România, a fost inaugurat un sistem electronic. Acest sistem a funcționat foarte bine. Pentru toate acestea, mulțumesc BEC, AEP, MAI și STS. Aceștia au contribuit la acest rezultat tehnic foarte bun."

Iohannis a explicat, totuși, că și-ar fi dorit o comunicare mai bună din partea autorității electorale.

"Mi-aș fi dorit o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale și poate chiar un mod mai pritenos de prezentare a acestor date, ca orice cetățean interesat de proces să identifice cine, ce și unde a câștigat."

Klaus Iohannis a făcut un apel la români, să iasă la vot și să își exprime preferințele, indiferent de ciclul de alegeri, dar a tras și un semnal referitor la alegerile în două tururi:

"Insist în continuare ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegeri. Nu comentez rezultatele unui partid sau altuia, dar constatăm cu toții că la nivel național există două mari partide care și-au consolidat pozițiile. Două partide care au, împreună, aproape 70%. Mă bucură că au existat mulți candidați independenți și partide nou create care au intrat în această competiție."

"Este de discutat modul în care legislația electorală a răspuns nevoilor cetățenilor. În privința votului, într-un tur sau două, mi-am exprimat deseori opinia. Dar acum, după aceste alegeri, cred că devine și mai evident că noul Parlament trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari. Este evident că pentru alegerile parlamentare, Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conștientizare. Ori acest lucru trebuie făcut de Guvern, printr-o campanie națională"

De câțiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică. Vor să fie conduși și reprezentanți de politicieni integri. Rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați, prin vot, felul în care acționează partidele politice.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close