Antena 3 CNN Politică Iulian Iancu: Rusia a finanţat manifestaţiile împotriva gazelor de şist care au avut loc în Europa

Iulian Iancu: Rusia a finanţat manifestaţiile împotriva gazelor de şist care au avut loc în Europa

Iulian Iancu: Rusia a finanţat manifestaţiile împotriva gazelor de şist care au avut loc în Europa
de M.T.    |    18 Sep 2014   •   13:41

Rusia a finanţat cu 82 de milioane de euro manifestaţiile împotriva gazelor de şist care au avut loc în mai multe ţări din Europa, inclusiv România, şi a blocat proiecte mari de infrastructură, precum Nabucco, susţine Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, citat de Agerpres.

În cadrul unei dezbateri pe teme energetice, Iancu a afirmat că acest lucru se observă cel mai bine acum, în contextul în care Rusia a ameninţat cu reducerea şi chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa.

„În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar şi Rusia îşi asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice. Aşadar, şi Rusia e interesată să-şi menţină piaţa europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, şi de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestaţiile împotriva gazelor de şist, pe care noi le priveam că fiind acţiuni ecologiste şi care au fost susţinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a spus Iancu.

Potrivit acestuia, Rusia a finanţat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestaţiile împotriva gazelor de şist din mai multe ţări europene, printre care Franţa şi România.

„Europa îşi pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuieşti peste noapte o dependenţă atât de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar preţul gazelor lichefiate este oricum mai mare decât preţul actual al gazelor. În aceste condiţii, cărbunele şi energia nucleară se discută ca fiind priorităţi”, a mai precizat  preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: iulian iancu Rusia finantare Franta
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close