Antena 3 CNN Politică UPDATE. PNL refuză dezbaterile cu premierul. Ponta: Insulte, scandal şi în rest NIMIC! Păcat

UPDATE. PNL refuză dezbaterile cu premierul. Ponta: Insulte, scandal şi în rest NIMIC! Păcat

UPDATE. PNL refuză dezbaterile cu premierul. Ponta: Insulte, scandal şi în rest NIMIC! Păcat
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Ian 2015   •   19:05
UPDATE - Guvernul a transmis textul scrisorii adresate de liderul PSD, premierul Victor Ponta către co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prin care îi invită la dialog pe cele cinci teme anunţate anterior, Ponta postând în acelaşi timp pe Twitter un mesaj în care comentează răspunsul primit între timp de la Alina Gorghiu.
"Am propus dialog cu Opoziţia pe 5 teme politice esenţiale pt toţi românii. Răspunsul Dnei Gorghiu: insulte, scandal şi în rest NIMIC! Păcat", scrie Ponta.
În scrisoarea transmisă presei de către reprezentanţii Guvernului simultan cu postarea de pe Twitter, Ponta îi invită pe cei doi co-preşedinţi ai PNL ca în zilele următoare, la un loc şi o oră stabilite în comun, să agreeze un dialog la nivelul liderilor de partid în vederea stabilirii poziţiilor politice referitoare la revizuirea Constituţiei, modificarea legislaţiei electorale, Masterplanul pe Transport şi priorităţile din infrastructură, legislaţia privind securitatea naţională, riscurile generate pentru populaţie de eventuale crize pe piaţa financiară internaţională şi posibilităţile de intervenţie în legislaţia financiar-bancară.
"Anul 2015 este anul în care putem şi trebuie să luăm decizii consensuale, nu prin dispute politice şi prin impunerea forţată a voinţei unei tabere împotriva alteia. Am convingerea că şi dumneavoastră consideraţi că aceste teme solicită răspunsuri consistente din partea clasei politice şi, în lumina acestei convingeri, că adresez invitaţia de faţă. Am speranţa că veţi răspunde pozitiv la această invitaţie", scrie Ponta, după ce luni dimineaţa şi-a anunţat intenţia de a trimite această scrisoare.

---

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a explicat, printr-un comunicat de presă, că partidul pe care îl reprezintă nu va participa la dezbaterile propuse de Victor Ponta. 
 
"Dacă Victor Ponta este depăşit de anumite probleme sau doreşte stabilirea unei poziţii unitare, la nivelul întregii clase politice, în legătură cu anumite teme, se poate adresa, în acest sens preşedintelui. Domnul Ponta nu este preşedintele României pentru a se erija în mediator, nu poate fi şi preşedinte de partid şi mediator şi prim-ministru şi deputat. Singura instituţie care poate asigura o mediere între partide, pe diverse teme, este Preşedintele României. Acesta este de altfel şi spiritul Constituţiei, la care noi ca oameni politici trebuie să ne raportăm permanent. Dialogul politic trebuie să aibă şi finalitate, altfel este doar o pierdere de timp pentru a spăla imaginea unui politician sau altul", susţine copreşedintele PNL."

De asemenea, în privinţa temei legate de construcţia de autostrăzi, Gorghiu precizează că acesta este atributul Executivului, iar ”adevăratul motiv pentru care Ponta doreşte să se consulte cu opoziţia, în privinţa autostrăzilor, este să facă PNL complice la jaful care se prefigurează în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov”.
 
Totodată, Gorghiu susţine că ”problemele interne ale PSD nu trebuie exportate la nivelul societăţii”. ”Dacă Ponta nu mai găseşte suport în interiorul partidului, pentru a lua decizii, calea corectă este înaintarea demisiei, nu asumarea unor noi atribuţii constituţionale, pe care, repetăm, nu le deţine”, se arată în comunicat.
 
Liderul PNL menţionează că ar fi dorit ”mai mult dialog” atunci când Guvernul ”a legiferat prin Ordonanţă de urgenţă traseismul politic, atunci când a îngrădit dreptul la vot al diasporei sau când dă ordonanţe de urgenţă în interes propriu, de grup ori de partid”.
 
Copreşedintele PNL mai spune că ”aparenta deschidere către dialog şi consens arată, de fapt, încă o dată, cât de nedemocratic gândeşte Victor Ponta”.
 
”Sub pretextul dialogului se ascunde, de fapt, dorinţa de a ocoli Constituţia şi de a suprima rolul insituţiilor în stat. Consensul la care face apel domnul Ponta, zi de zi, exista doar pe vremea lui Ceauşescu, atunci când Parlamentul şi Guvernul erau subordonate secretarului general al PCR. Dialogul este bun şi dorim să-l realizăm, sub autoritatea Preşedintelui, dar Parlamentul trebuie să funcţioneze în continuare. La rândul său, Guvernul trebuie să ia decizii, nu să aştepte dezbaterile politice între partide. Executivul condus de Victor Ponta trebuie să organizeze, de exemplu, alegerile parţiale, acolo unde au fost vacantate funcţii publice şi comunităţile nu mai au reprezentanţi. Ponta este surd, însă, atunci, când este vorba de aplicarea legii. ÎI solicităm, încă o dată, să intre în legalitate şi să organizeze, de urgenţă, alegeri parţiale. Pentru a aplica legea nu este nevoie de consultări politice”, a mai declarat Gorghiu.
 
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a cerut, luni, în BPN, mandat pentru a-i invita la dialog pe copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, asupra a cinci teme, precum legislaţia financiară, revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, masterplanul pe Transport şi legile siguraţei.
 
”Azi ( luni, nr) vă voi propune - sper să am sprijinul în acest sens, să adresez şi în calitate de preşedinte al PSD şi de prim-minsitru, o invitaţie, o scrisoare către conducerea PNL-PDL, doamna preşedintă Gorghiu şi domnul Blaga, pentru ca în cel mai scurt timp să avem o întâlnire pe cele cinci teme esenţiale”, a spus Ponta în debutul şedinţei BPN a PSD, la care presa a avut acces.
 
El a arătat că prima temă de discuţie vizează revizuirea Constituţiei.
 
A doua temă, potrivit lui Ponta, se referă la sistemul electoral, unde, dacă nu există nişte decizii politice, discuţiile nu au cum să progreseze.
 
A treia temă priveşte Masterplanul pe Transport. Ponta a arătat că miniştrii Rus, Teodorovici şi Vâlcov trebuie să stabilească dacă se va merge mai departe cu masterplanul de transport, aşa cum a fost convenit cu CE.
 
Ponta a spus că a patra temă de discuţie se referă la legile siguranţei naţionale. ”Eu cred că discutăm în presă şi fiecare vorbeşte separat. Trebuie să ne aşezăm toţi la masă, să vedem decizia CCR şi să luăm o decizie legislativă clară”, a spus Ponta despre legile siguranţei.
 
El a arătat că a cincea temă se referă la a vedea în ce măsură Parlamentul şi Executivul pot interveni în legislaţia financiar-bancară, pentru ca a preveni viitoare crize ”care, din păcate, vor apărea de fiecare dată”.
 
”Acum au de suferit 75.000 de oameni care au credite în franci elveţieni. Însă, dincolo de ceea ce se poate sau nu se poate face pentru ei, vreau să ştim dacă la nivel legislativ România îndeplineşte toate criteriile legislative pe plan european în aşa fel încât posibile alte crize pe plan internaţional financiar să afecteze cât mai puţin populaţia din România”, a spus Ponta.
 
El a arătat că, dacă va primi un mandat pozitiv de la BPN, va transmite această invitaţie la discuţii şi UDMR şi PPDD.
 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close