Antena 3 CNN Politică Punctul de Întâlnire. Discuţie Titus Corlăţean - Gyorgy Frunda pe tema autonomiei teritoriale

Punctul de Întâlnire. Discuţie Titus Corlăţean - Gyorgy Frunda pe tema autonomiei teritoriale

Punctul de Întâlnire. Discuţie Titus Corlăţean - Gyorgy Frunda pe tema autonomiei teritoriale
Sursa foto: Foto: VideoNews
13 Iul 2014   •   20:06
UDMR a beneficiat de-a lungul ultimilor 25 de ani de privilegii importante. Drepturi europene pentru minoritatea maghiara, locuri in Parlament desi formatiunea nu e partid si functioneaza pe criterii etnice, participari repetate la guvernare cu locuri de ministri, secretari de stat, sefi de agentii nationale si de institutii cu rang ministerial. 
 
In ciuda acestor privilegii detinute ani de zile, majoritatea liderilor UDMR desconsidera simbolurile romanesti: Constitutia, drapelul, integritatea teritoriala si limba romana. 
 
UDMR continua politica pasilor marunti pentru separatism etnic, cultural si teritorial fata de tara care le ofera un trai generos politic si financiar 
 
Aceste detalii au trezit întrebări serioase din partea autorităţilor române şi au fost subiectul central al emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3. 
 
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a respins "limbajul acuzator, intolerant, naţionalist" al jurnalistului Antena 3 şi a explicat că nu există niciun privilegiu pentru minoritatea maghiară din partea statului român.
 
"Resping limbajul dvs. acuzator, intolerant, naţionalist. Nu am niciun privilegiu de la statul român, să fie foarte clar. Nici eu, nici comunitatea maghiară. Avem drepturi pe care le-am obţinut de la Parlamentul României. Acest Minority Safety Pack este un lucru rezonabil. În UE trăiesc circa 50 - 60 milioane de minoritari. Tratatele UE nu tratează problema minorităţilor. De aceea, comunităţile minoritare au cerut reglementări. Resping ferm să spuneţi că suntem radicali sau extremişti."
 
De asemenea, senatorul maghiar a explicat că autonomia este opusul secesiunii şi că România nu are decât de câştigat de pe urma unei astfel de decizii.
 
"Autonomia este oposul secesiunii. Nu este modificarea graniţelor. Eu nu sunt de acord cu cei din UDMR care vor un statut special pentru Ţinutul Secuiesc, dar a acorda o autonomie teritorială pentru 15 regiuni din România, care să aibă aceeaşi autonomie, cu câteva excepţii, este un model european de succes. Vă dau două exemple, relativ mici. Belgia şi Olanda. Au autonomie profundă. Economic vorbind, s-au dezvoltat mult mai mult decât Germania, de exemplu. Problemele sunt altele acolo, dar e alt subiect. Noi, prin ceea ce susţinem, autonomia teritorială, ceea ce sunt convins că va fi mai bine pentru România. De exemplu, problema şcolilor. În judeţul Alba, unde nu sunt unguri, sau sunt foarte puţini, în Constanţa, la fel, e bine pentru societatea românească, în întregul ei. Suntem 5,1 milioane de unguri în ţara asta. Problema trebuie rezolvată. Şi eu contribui la bunăstarea acestei ţări. Am oferit soluţii pentru toţi românii şi maghiarii. Dvs. prezentaţi UDMR ca extremişti, ca privilegii drepturile noastre, nu este adevărat şi nu se rezolvă nicio problemă aşa."
 
În replică, ministrul Corlăţean a opinat că în UDMR ar trebui clarificate conceptele. 
 
"Ceea ce spune domnul Frunda diferă de ceea ce spun alţi lideri ai UDMR. Până la urmă, noi am construit o autonomie administrativă, prin lege. Este opusul creării unei autonomii pe criterii etnice. Noi ne dorim continuarea descentralizării. Harghita şi Covasna sunt judeţe în care trăiesc şi români. Ori, autonomia administrativă este corectă dar cea teritorială nu poate fi acceptată. Trebuie clarificate conceptele foarte bine."

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close