Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Problema Roşia Montană a generat două abordări, ambele MINCINOASE

Traian Băsescu: Problema Roşia Montană a generat două abordări, ambele MINCINOASE

Traian Băsescu: Problema Roşia Montană a generat două abordări, ambele MINCINOASE
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Sep 2013   •   10:26
Preşedintele Traian Băsescu a explicat, într-o emisiune televizată, că fenomenul Roşia Montană a generat două abordări - ambele "mincinoase". 
 
"Locurile de muncă vs. cianuri. Proiectul RM nici nu creează locuri de muncă încât să genereze o creştere considerabilă. Asta cu locurile de muncă este o minciună. Rezolvă problema comunităţii din Roşia Montană, ceea ce nu poate fi ignorat. Cianurare - iarăşi nu este adevărat. Dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roşia Montană, cianura este distrusă de ultraviolete, de razele soarelui."
 
Preşedintele a continuat şi a explicat că există un risc al poluării dar că acesta nu trebuie luat în considerare, în condiţiile normale.
 
"Riscul acesta al poluării, este un risc şi când te urci în avion şi când mergi cu maşina. Avem exemplul Baia Mare şi atunci trebuie să se ia măsuri excepţionale de mediu, dar problema majoră este ţinută undeva între sloganul "Ne otrăvim cu cianură" şi "Vrem locuri de muncă". Şi mai există şi minciuna cu aurul care pleacă din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur. Aici a fost o negociere nefinalizată de Guvern şi dacă există ceva dăunător, există minciuna guvernamentală. Eu ştiu care era faza negocierilor în timpul guvernărilor Boc şi Ungureanu. Nu ştiu de ce Guvernul Ponta s-a grăbit, pentru că negocierea nu era terminată. Mai erau condiţii de obţinut. Anume. Ceea ce rezultă din minereul de la RM se procesează în continuare aici şi dreptul prioritar de achiziţie al Băncii Naţionale. Aceste două elemente trebuiau continuate în negocieri."
 
Am obligaţia să dau informaţie corectă şi, în timp ce sunt de acord cu dreptul acestor oameni de a se manifesta, la fel cum sunt de acord al celor de la Roşia Montană, cel din Piaţă este curat. Cel de la Roşia Montană este fabricat. Nu îmi place să intre minerii în muzeu şi să spună că ei sunt mineri de subteran, pentru că nu sunt mineri de subteran, exploatarea este de suprafaţă. Eu cred că ei greşesc fundamental. Ei au cheltuit o groază de bani ca să ne spună cât de greu muncesc ei şi câtă nevoie au de locuri de muncă. România nu este dependentă de cele 2.000 de locuri de muncă. Este progagandă. E ca la partide. Au dat bani şi degeaba. 
 
Băsescu a explicat că nu exclude varianta unui referendum pentru proiectul Roşia Montană, dar această decizie trebuie luată la momentul oportun. 
 
Preşedintele a adăugat că mai există o teorie care susţine că miliardarul George Soros ar fi în spatele ONG-urilor care scot mii de oameni în Piaţa Universităţii.
 
"Soros a abandonat interesul pentru Roşia Montană de mult. El nu mai are treabă. În momentul de faţă, Soros nu trimite ONG-urile în stradă. Iarăşi, din informaţiile pe care le am eu."
 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close