Antena 3 CNN Politică USL începe suspendarea preşedintelui Băsescu, ca urmare a declaraţiilor făcute la postul public de radio

USL începe suspendarea preşedintelui Băsescu, ca urmare a declaraţiilor făcute la postul public de radio

USL începe suspendarea preşedintelui Băsescu, ca urmare a declaraţiilor făcute la postul public de radio
Sursa foto: Foto: INTACT Images
16 Noi 2011   •   17:04

USL începe luni procedurile pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit comunicatului Uniunii, alianţa începe a decis să demareze procesul de suspendare a preşedintelui României după declaraţiile făcute de Traian Băsescu la postul public de radio.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC anunţă, într-o declaraţie de presă, că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.
  
"Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi. Aceste poziţii sunt extrem de iresponsabile şi periculoase deoarece întăresc mesajul preşedintelui despre abolirea statului de drept în România", se arată în declaraţia comună de presă semnată de Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.
   
Liderii PSD, PNL şi PC susţin totodată că "aceste semnale vin într-o serie mai lungă de acţiuni comise de preşedintele Traian Băsescu în ultima perioadă", pe care ei le consideră "vădit neconstituţionale".
   
"Ţinând cont de aceste lucruri, am solicitat juriştilor din partidele noastre să pregătească pentru luni, la şedinţa săptămânală a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste acţiuni grave pe care le considerăm ca încălcand prevederile Constituţiei României. Raportul va trebui să conţină o evaluare respectivelor fapte, precum şi măsura în care acestea pot face obiectul unei acţiuni de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, în conformitate cu articolul 95 din Constituţia României. Menţionăm că dacă, în urma analizei juridice şi politice, constatăm că acţiunile incriminate constuie în mod substanţial o atingere gravă adusă ordinii constituţionale, USL nu va ezita să declanşeze procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, chiar şi în lipsa unei majorităţi în Parlament", conchid liderii PSD, PNL şi PC.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, despre suspendarea lui Băsescu


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, despre suspendarea lui Băsescu


Preşedintele PSD, Victor Ponta, despre suspendarea lui Băsescu


Traian Băsescu a declarat la Radio România că pensiile şi salariile vor rămâne îngheţate în anul 2012, indiferent care va fi rezultatul sesizării la Curtea Constituţională.

"Indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti", a spus preşedintele României, făcând referire la legea care prevede îngheţarea pensiilor şi salariilor în anul 2012, lege contestată de opoziţie la Curtea Constituţională.

"Trebuie să înţelegem că nu mai putem împrumuta bani pentru consum" a continuat Traian Băsescu, spunând că ar fi foarte uşor pentru preşedinte şi Guvern să fie "generoşi" într-un an electoral, dar ar condamna România pe viitor.

Şeful statului a adăugat că ţara a mai trecut printr-un astfel de moment în 2007-2008 şi că trebuie învăţat din acea experienţă.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close