Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Băsescu se interesa la Blejnar de datoriile miliardarului Theodor Berna. Cum l-a ameninţat preşedintele pe afaceristul care a îndrăznit să conteste o licitaţie

100 de minute: Băsescu se interesa la Blejnar de datoriile miliardarului Theodor Berna. Cum l-a ameninţat preşedintele pe afaceristul care a îndrăznit să conteste o licitaţie

100 de minute: Băsescu se interesa la Blejnar de datoriile miliardarului Theodor Berna. Cum l-a ameninţat preşedintele pe afaceristul care a îndrăznit să conteste o licitaţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Aug 2014   •   17:33

Alessandra Stoicescu a prezentat, în ediţia de marţi a emisiunii "100 de minute", transcrierea unei conversaţii între fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi Traian Băsescu, în care preşedintele este informat de datoriile miliardarului Theodor Berna.

Înregistrarea datează din 9 august 2010, şi apare într-un dosar al DIICOT Braşov.

Traian Băsescu:
Alo.

Sorin Blejnar:
Să trăiţi, domnu preşedinte.

Traian Băsescu: Salut, Sorine.

Sorin Blejnar:
V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

Traian Băsescu: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

Sorin Blejnar:
Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

Traian Băsescu:
Da.

Sorin Blejnar: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni.

Traian Băsescu:
Aha.

Sorin Blejnar:
El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CNADNR destul de greu.

Traian Băsescu:
Da, da.

Sorin Blejnar:
Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CNADNR şi i-am făcut terţ poprit.

Traian Băsescu: Îhî.

Sorin Blejnar:
Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control.

Traian Băsescu:
Da, aha.


Theodor Berna, omul lui Traian Băsescu, a fost arestat preventiv într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală. Fost consilier al lui Traian Băsescu pe vremea când acesta era primar al Capitalei, Theodor Berna a câştigat peste 400 de milioane de euro din contractele derulate cu statul, în timpul guvernarii PDL.

Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, fusese reţinut luni seară, fiind cercetat, alături de alţi oameni de afaceri, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii au calculat un prejudiciu estimat la 100 de milioane de euro.
 
Relaţia dintre Traian Băsescu şi Theodor Berna s-a deteriorat când, în 2011, afaceristul a îndrăznit să conteste o licitaţie. Drept urmare, preşedintele Băsescu l-a ameninţat public, cerând instituţiilor statului să îl pună la punct.

"Avem şi firme foarte incorecte, foarte multe firme. Spre exemplu, mă uitam acum la licitaţiile de la Ministerul Transporturilor. S-au licitat nouă tronsoane de autostradă pe Coridorul IV pan-european. La cinci contracte nu sunt probleme, se vor semna mâine (vineri n.r.). La patru s-au făcut contestaţii şi cel puţin pe unul dintre cei care au făcut contestaţiile îl ştiu de meserie descurcăreţ. Drept pentru care, am avertizat instituţiile statului să stea atente pe modul cum se evaluează la agenţia asta unde se primesc contestaţiile, modul cum se evaluează contestaţia acestor domni care au pierdut. Deci ei, când pierd, au un singur drum: fac o contestaţie la agenţie, pe urmă în instanţă, ţin proiectul blocat şi încearcă să ajungă cu bani ba la judecători, ba la ăştia care fac controlul contestaţiei. Să sperăm că de data asta instituţiile statului o să le dea peste mânuţe", declara Băsescu, în mai 2011.





×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close