Antena 3 CNN Actualitate CANCER PE CALEA FERATĂ. O afacere dubioasă îmbolnăveşte românii

CANCER PE CALEA FERATĂ. O afacere dubioasă îmbolnăveşte românii

CANCER PE CALEA FERATĂ. O afacere dubioasă îmbolnăveşte românii
de S.T.    |    24 Iun 2013   •   13:36

O investigaţie a Antenei 3 arată că sute de navetişti care circulă cu trenul se află într-un pericol imens fără ca măcar să o ştie.

Câteva zeci de vagoane care încă se află în circulaţie conţin azbest, o substanţă cancerigenă extrem de periculoasă, interzisă în toată Uniunea Europeană din 2005.

Începând cu 2006, CFR Călători a început să aducă, din Franţa, vagoane folosite. Pe atunci, CFR Călători era condus de Alexandru Noapteş, cel care nu şi-a putut demonstra o parte din avere la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, avere care a fost confiscată.

În 2006, la cârma Ministerului Transporturilor s-au aflat democrat liberalii Gheorghe Dobre şi Radu Berceanu. În total, 38 de garnituri a câte trei vagoane au ajuns pe şinele din România în următorii ani.

Este vorba despre rame electrice Z6100, cunoscute în rândul pasionaţilor ca "franţuzoaicele". Sună frumos, doar că, la fabricare, vagoanele au fost căptuşite cu azbest. O substanţă cancerigenă interzisă pe teritoriul Uniunii Europene din 2005, iar în Franţa încă din 1997.

Şi totuşi, nimeni n-a ţinut seama de lege. Şi nici nu s-a ostenit să-i informeze pe călători de pericolele la care sunt expuşi.

Secretul a ieşit la iveală acum o lună în timpul unor reparaţii la o ramă.

Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, aceste particule de azbest se depun în plămâni şi dau o serie de reacţii de apărare care merg de la formaţiuni benigne, aşa zisele plăgi de azbest, până la formaţiuni maligne.

Cu cât expunerea este mai îndelungată, cu atât boala are şanse mai mari să se instaleze. Direct vizaţi de problemă sunt navetiştii.

Trenurile periculoase încă circulă în România.


×
Subiecte în articol: vagoane
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close