Antena 3 CNN Actualitate Chevron va începe luna viitoare explorarea gazelor de şist de la Pungeşti

Chevron va începe luna viitoare explorarea gazelor de şist de la Pungeşti

Chevron va începe luna viitoare explorarea gazelor de şist de la Pungeşti
de M.T.    |    09 Apr 2014   •   16:58

Compania americană Chevron va începe, luna viitoare, explorarea zăcămitelor de gaze de şist de la Pungeşti, în judeţul Vaslui.

Sonda de forare a fost adusă deja în perimetrul amenajat la ieşirea din localitatea Siliştea, însă muncitorii încă mai lucrează la amplasarea ei.

Directorul pentru România al grupului a explicat că procesul de extragere a primelor probe de sol va dura trei luni.

Compania Chevron a început amenajarea perimetrului de la Siliştea - Pungeşti în decembrie. După patru luni de activitate, lucrările au fost finalizate. În prezent, se mai lucrează doar la ridicarea sondei, iar în două-trei săptămâni, compania va demara şi procesul de forare.

Sonda ar urma să foreze până la 3.000i de metri adâncime, aşa că procesul va dura aproximativ trei luni.

Mostrele de sol vor fi analizate în laboratoare, unde va fi evaluată capacitatea zăcământului, în funcţie de care se va decide dacă este rentabilă şi exploatarea gazelor de şist.

„Sunt investiţii mari, de sute de milioane de dolari. Merită să aşteptăm, dacă la începutul programului constatăm că sunt suficiente resurse să se justifice dezvoltarea”, a explicat Tom Holst, directorul pentru România al companiei.

Reprezenzanţii Chevron au dat asigurări că în timpul procesului de explorare va fi folosită doar tehnologie convenţională, care nu afectează mediul.

„Luăm probe înainte să începem forajele, aşa că în următoarele zile autorităţile de mediu vor veni şi vor lua mostre de apă, le vor analiza în laborator şi vor veni cu rezultatele. În fiecare lună, este o condiţie permanentă, vom recolta noi probe de apă şi le vom analiza”, a precizat Jim Christiano Pouloud, specialist Chevron pentru siguranţă, mediu şi sănătate.

În prezent, în perimetrul Chevron lucrează 56 de persoane din judeţul Vaslui, din care 32 din comuna Pungeşti.

Chevron a trebuit să-şi întrerupă de mai multe ori activităţile de explorare a zăcămintelor din zonă din cauza manifestaţiilor localnicilor.

Recent, compania petrolieră a obţinut şi autorizaţie de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist la Puieşti.

×
Subiecte în articol: Gaze de sist chevron pungesti
Parteneri
Bilete de avion gratuite pentru copii, de la TAROM, de 1 iunie
x close