Antena 3 CNN Actualitate Cum aproba mafia retrocedărilor dosare fără nicio evaluare

Cum aproba mafia retrocedărilor dosare fără nicio evaluare

Cum aproba mafia retrocedărilor dosare fără nicio evaluare
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    04 Mai 2015   •   13:39

Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, le-a explicat astăzi judecătorilor că membrii comisiei de despăgubiri nu aveau nicio putere să refuze plata sumelor propuse de evaluatori. 

 
Potrivit acestuia, membrii comisiei nu aveau acces la dosare, ci numai la mape de prezentare. 
 
 
CUM FUNCŢIONA COMISIA DE DESPĂGUBIRI
"Am crezut că e un for de decizii dar nu era. Comisia nu avea dreptul să spună, iar asta e esenţial în luarea unei decizii. Gândiţi-vă că într-un dosar aţi avea doar dreptul să condamnaţi, de exemplu. Am perceput această comisie ca pe un for de validare a unor proceduri. Nimeni nu venea în calitate de specialist ca membru, ci erau reprezentanţi ai unor instituţii. În plus, remuneraţia spunea multe despre comisia asta. Eu nu aveam un salariu acolo. Erau circa 1.200 de dosare pe şedinţă. Dacă noi analizăm toate dosarele, cred că nu terminam nici astăzi. Eu nu am văzut niciun dosar, niciun raport de evaluare. Nu erau aduse niciodată. Era o mapă cu tabele". 
Sursa: Declaraţia în faţa instanţei
 
 
Remus Baciu a recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul ANRP în care este judecată şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica
 

EVALUĂRILE SE ACCEPTAU ÎN ORB
Judecător: Dacă nu aţi văzut dosarul, de ce aţi mai chemat expertul să dea explicaţii în acest caz? Cunoşteaţi că raportul era supraevaluat?
Remus Baciu: Eu eram mai vechi în comisie. Pentru fiecare dosar în parte era ataşată la lista de şedinţă un referat privind istoricul dosarului. Toate înscrisurile erau vizate de expertul ANRP, de consilierul juridic, etc. Aceasta a fost aparenţa care ne-a fost prezentată.
Judecător: Recunoaşteţi că aţi încălcat nişte atribuţii?
Remus Baciu: Recunosc că nu am cerut reevaluarea dosarului de despăgubire...
Judecător: Aţi verificat măcar raportul de evaluare?
Remus Baciu: Păi ce motiv aveam să-l verific pe acela şi să nu le verific pe toate? Oricum nu mă pricepeam. Când a început să funcţioneze, aveam discuţii: o fi mult, o fi puţin? Şi atunci trimiteam evaluatorul. In 90% din cazuri se menţinea suma.  
Sursa: Declaraţia în faţa instanţei
 
 
Remus Baciu a cerut procedură simplificată de judecare în cazul său, având în vedere că şi-a recunoscut faptele. Instanţa i-a refuzat însă cererea.

Astăzi a început procesul în care fosta şefă a DIICOT este judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Ea a stat în arest cinci luni, timp în care a fost mutată la Penitenciarul de femei Târgşor.

Avocata Alinei Bica cere audierea Elenei Udrea în dosarul mafiei retrocedărilor




 

×
Subiecte în articol: retrocedari Alina Bica
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close