Antena 3 CNN Actualitate Evaziunea comisă de ginerele lui Vasile Blaga, problemă de securitate naţională. Motivarea arestării lui Andrei Rudeanu

Evaziunea comisă de ginerele lui Vasile Blaga, problemă de securitate naţională. Motivarea arestării lui Andrei Rudeanu

Evaziunea comisă de ginerele lui Vasile Blaga, problemă de securitate naţională. Motivarea arestării lui Andrei Rudeanu
27 Mai 2015   •   13:52

Evaziunea comisă de ginerele lui Vasile Blaga a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională, spun procurorii în motivarea arestării.

Anchetatorii susţin că Andrei Rudeanu este un pericol concret pentru ordinea publică şi de aceea a fost trimis după gratii. Şi judecătorii împărtăşesc opinia procurorilor. Magistraţii spun că faptele ginerelui lui Blaga pot provoca tulburări sociale, iar detenţia este necesară.

Iată ce spun procurorii:

"Din probele administrate a rezultat că inculpatul R.I.A.se află în situaţia prevăzută de art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală, întrucât a comis o infracţiune de evaziune fiscală, prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. c) şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005 cu o pedeapsă de la 9 la 15 ani de închisoare, existând în acelaşi timp probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social s-a ţinut seama de modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care a fost comisă fapta, de urmarea produsă, precum şi de persoana, anturajul, mediul din care provine şi conduita inculpatului.

În acest sens, trebuie arătat faptul că, în cursul anului 2010, odată cu adâncirea crizei economice, pe fondul lipsei acute de resurse financiare, evaziunea fiscală a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională
"

Ce spune judecătorul:


"În ceea ce priveşte jurisprudenţa CEDO în această materie, Curtea a statuat în mod constant în sensul că din cauza gravităţii deosebite şi a reacţiei publicului faţă de acestea, unele infracţiuni pot să provoace o tulburare socială de natură a justifica o detenţie provizorie, cel puţin pentru un anumit timp.

Or, fapta presupus săvârşită de inculpat este deosebit de gravă şi de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii (date fiind gradul de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsă stabilite de legiuitor - închisoarea de la 9 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, ci şi din contextul în care fenomenul infracţional şi faptele de genul celor pentru care este cercetat inculpatul cunosc o creştere îngrijorătoare reflectată în numărul mare al cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, natura acestora, respectiv evaziune fiscală, modalitatea concretă în care se presupune că a fost comisă, respectiv infracţiune continuată de evaziune fiscală, infracţiune cu un grad de pericol social generic ridicat, având în vedere că acest gen de infracţiuni, prin amploarea lor deosebită aduc atingere unei importante valori proteguite de legea penală
"

Andrei Rudeanu a fost reţinut săptămâna trecută de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, fiind acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

×
Subiecte în articol: vasile blaga
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close