Antena 3 CNN Actualitate GENETICA vine în ajutorul copiilor. Scrie şi tu "Simfonia copiilor". Arată-ne că îţi pasă!

GENETICA vine în ajutorul copiilor. Scrie şi tu "Simfonia copiilor". Arată-ne că îţi pasă!

GENETICA vine în ajutorul copiilor. Scrie şi tu "Simfonia copiilor". Arată-ne că îţi pasă!
18 Apr 2013   •   11:29

Testarea genetică înainte de a aduce pe lume un copil încă sună a film science-fiction în România. Cei mai mulţi dintre viitorii părinţi habar nu au că o banală analiză le poate spune dacă materialul lor genetic va duce la conceperea unui copil perfect sănătos. Iar mulţi dintre cei care ştiu, nu-şi permit testele pe care statul nu le decontează.

Aşa se face că numărul copiilor cu malformaţii din România creşte constant. Ba chiar, suntem pe o poziţie fruntaşă în Europa.

Scrie şi tu "Simfonia copiilor". Citeşte scrisoarea emoţionantă trimisă de medicul Dan Enescu. Arată-ne că îţi pasă!

Spitalele sunt pline de bebeluşi care aşteaptă să fie operaţi pentru a avea o şansă la viaţă. Statistic, doi copii dintr-o sută vin pe lume cu defecte serioase moştenite genetic, despre care părinţii ar fi putut afla mult mai devreme.

"Bolile acestea pot fi diagnosticate din timp, adică dinainte de momentul în care se produce concepţia. Şi de cele mai multe ori chiar în timpul sarcinii. Astfel încat să nu apară copii cu o serie de malformaţii care să îi urmărească toata viaţa. Un genetician poate să evalueze riscul exact", a declarat dr. genetician Gabriel Prada.

 "Din păcate nu există în partea medicală o educaţie la români de sfat genetic", completează dr. Adrian Tudor, ORL..

Aşa că mulţi părinţi nu se gândesc la importanţa unui consult genetic.

În unele cazuri, materialul genetic poate spune cu precizie care sunt şansele unui copil la o viaţă normală. De exemplu, părinţii pot afla dinainte de concepţie dacă viitorul lor copil ar putea suferi cu auzul.

Viaţa pruncului nenăscut poate fi pusă în pericol în orice moment. Administrarea de antibiotice în timpul sarcinii, excesul de vitamine, dar şi mediul înconjurător pot afecta materialul genetic al părinţilor.

În ţări precum Germania, Suedia sau Olanda, medicul de familie trimite viitorii părinţi la genetician. În România îngrijirea penatală se opreşte la screeningul genetic, testarea materialului genetic fiind încă un lux.

Aratati-ne ca va pasa de viitorul Romaniei si al copiilor nostri. Postati pe pagina de facebook "Drapelul Romaniei" fotografii cu copiii dumneavoastra si drapelul Romaniei. Cea mai inspirata fotografie va fi premiata.


×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close