Antena 3 CNN Actualitate INTERVIU cu premierul Victor Ponta: România se află acum la masa negocierilor

INTERVIU cu premierul Victor Ponta: România se află acum la masa negocierilor

INTERVIU cu premierul Victor Ponta: România se află acum la masa negocierilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Iun 2014   •   14:56
Premierul Victor Ponta a acordat un interviu, în exclusivitate pentru Antena 3, la ieşirea de la reuniunea informală a şefilor de guvern social-democraţi din Uniunea Europeană, organizata în Franţa, de preşedintele Francois Hollande.

------------------------
 
Sandra Stoicescu: Cum a fost această reuniune pentru România? 
 
Victor Ponta: În mod foarte concret au fost reprezentanţii celor 10 guverne social-democrate, s-a discutat de 2 lucruri. Cine şi ce poziţii va solicita social-democraţilor. Dar s-a discutat foarte mult şi de priorităţile pentru următorii cinci ani. Ce cer şefii de guvern: locuri de muncă, creştere economică. Am vorbit despre energie şi ce înseamnă vecinii noştri. Am subliniat importanţa pentru ţările vecine, ca Moldova sau Ucraina. Este important ca România să fie la masa negocierilor. 
 
Am cerut mandatul pentru a merge pe 26, la şedinţa Comisiei. Este normal să consider că dacă vorbim despre următorii cinci ani, să fiu şi eu prezent. Important este să ai aliaţi şi să te baţi pentru priorităţile României. Aşa se întâmplă. România cere reguli foarte clare pentru sprijinirea economiei şi creşterea locurilor de muncă. În al doilea rând - nediscriminarea cetăţenilor români. Şi nu în ultimul rând, dacă putem să menţinem agricultura. Dacă nu se poate, atunci să primim un portofoliu prin care vocea României să fie importantă peste tot. Se merge pe desemnarea preşedinţilor şi abia în septembrie trebuie făcute negocierile. S-a discutat şi despre poziţia Marii Britanii şi Ungariei, care sunt considerate în acest moment cele mai eurosceptice. 
 
SS: Premierul Italiei vrea o mai mare relaxare. Vrea 3% deficit, 60% parte de îndatorare. 
 
VP: Renzi a spus un lucru, ca şi în Franţa, şi ca mine şi alţi premieri. Nu înseamnă că dăm drumul iar la cheltuieli dar fără investiţii nu poţi avea dezvoltare economică. Regulile prea rigide trebuie modificate. Am vorbit de cazul României, care a făcut sacrificii foarte mari. Este un moment când trebuie să ajuţi dezvoltarea economică. 

CITEŞTE ŞI: Ponta: Am cerut mandatul de a merge la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare
 
SS: S-a discutat în vreun fel despre problema romilor? 
 
VP: Sigur că am fost întrebat, dar cel mai important este că am vorbit din nou cu liderii Franţei despre cazul acelui tânăr linşat şi am apreciat poziţiile domniilor lor. Sunt convins că vor face tot ce este posibil pentru a-i prinde pe cei vinovaţi şi este important să combatem acest tip de atitudine şi sunt sigur că aşa se va întâmpla. 
 
Toată lumea ştie că sunt alegeri prezidenţiale în România şi am fost întrebat dacă există stabilitate şi am spus că este stabilitate în ţară. 
 
SS: Care ar fi mesajul pentru România? 
 
VP: Că acum suntem la masa deciziilor. E foarte mare diferenţă între a fi la masa negocierilor şi a sta la televizor să le auzi. Aşa începem să contăm. Am discutat şi despre aderarea la Schengen, sunt convins că putem să avem cât mai curând un rezultat bun. Problema acum este criza politică de la vecini, însă, din partea Franţei sunt convins că va exista sprijinul necesar. Nu putem da o dată, pentru că trebuie să existe unanimitate, ceea ce nu se obţine foarte uşor. 

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close