Antena 3 CNN Actualitate Pastile periculoase, interzise de la vânzare în România. Decizia, luată de Comisia Europeană

Pastile periculoase, interzise de la vânzare în România. Decizia, luată de Comisia Europeană

Pastile periculoase, interzise de la vânzare în România. Decizia, luată de Comisia Europeană
Sursa foto: Foto: en.wikipedia.org
de M.Z.    |    19 Noi 2013   •   13:36

Mai multe tipuri de pastile folosite pentru infecţiile la nivelul pielii vor fi interzise în România. Decizia a fost luată de Comisia Europeană, care susţine că medicamentul Nizoral afectează ficatul.

De asemenea, alte patru medicamente similare pentru tratarea micozelor vor fi retrase de pe piaţă, potrivit România TV.

 
Această decizie de retragere vine după ce Comisia Europeană a constatat că incidenţa toxicităţii hepatice în rândul celor care folosesc medicamentele cu ketoconazol este mult mai mare decât în rândul celor care tratează aceleaşi afecţiuni cu alte medicamente.

"În foarte scurt timp, această procedură de retrarege se va încheia şi cele cinci medicamente vor fi restrase. Aceste medicamente pot fi înlocuite cu altele, în momentul în care există medicamente cu un risc de toxicitate mai scăzut", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Anca Crupariu, marţi, la Antena 3.

În România sunt cinci companii care produc medicamente cu ketoconazol, respectiv Arena, Terapia (Nizoral), Helcor, Magista şi Slavia, informează Mediafax.
 
Agenţia Europeană a Medicamentului arăta că formulele ce conţin ketoconazol cum ar fi cremele, unguentele şi şampoanele pot fi utilizate în continuare, în condiţiile în care cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte scăzută.
 
Pastilele Nizoral au fost retrase şi în alte ţări: în Franţa, în 2011, iar SUA au atras atenţia că pastilele cu ketoconazol pot cauza leziuni ale ficatului care să necesite fie transplant sau pot fi chiar fatale.

Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice, după ce, în vară, Agenţia Europeană Medicamentului recomandase suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile.
 
În urma solicitării CE, Agenţia Naţională a Medicamentului a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conţin ketoconazol de la vânzare.

 
 
 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close