Antena 3 CNN Actualitate "Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român". Cum îi descrie academicianul Breban pe intelectualii lui Băsescu

"Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român". Cum îi descrie academicianul Breban pe intelectualii lui Băsescu

"Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român". Cum îi descrie academicianul Breban pe intelectualii lui Băsescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Mai 2015   •   08:20

Horia Roman Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român, Andrei Pleşu e lipsit de substanţă, iar Gabriel Liiceanu a eşuat ca filosof. În acest fel şi-a caracterizat colegii academicianul Nicolae Breban, în discursul pe care l-a ţinut la numirea ca preşedinte al Consiliului consultativ al Institutului Cultural Român.

Nici Traian Băsescu nu a scăpat de criticile scriitorului. Breban a spus că fostul preşedinte a numit la ICR o echipă catastrofală pentru cultura română.

Nicolae Breban şi-a expus nemulţumirile faţă de modul în care a fost condus ani de zile Institutul Cultural Român. Horia Roman Patapievici, cel care a fost la şefia ICR în perioada 2005 - 2012 a primit critici dure.

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin-n.red.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întamplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri", a declarat Nicolae Breban.

De criticile lui Breban nu a scăpat nici Gabriel Liiceanu.

" (...) un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în tările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul roman nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticalos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune", a punctat Breban.

Academicianul a nu l-a putut trece cu vederea nici pe Andrei Plesu

"Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleşu, cu înca doi-trei băieţi deştepţi, care scot nişte cărţulii drăgute, finuţe, vioaie. Cu Pleşu am fost prieten. (...) Am mai avut astfel de eseişti, dar nu e substanţă acolo"
, a precizat Breban.

Consiliului consultativ al ICR pe care îl prezidează Nicoae Breban va fi format din maximum şapte persoane. Institutul Cultural Român a fost înfiinţat în iulie 2003, iar din 2005 până în 2012 preşedintele acestei instituţii a fost scriitorul Horia-Roman Patapievici.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close