Antena 3 CNN Actualitate Patriarhia Ierusalimului a renegat Biserica Ortodoxă Română. BOR: Decizia este unilaterală

Patriarhia Ierusalimului a renegat Biserica Ortodoxă Română. BOR: Decizia este unilaterală

Patriarhia Ierusalimului a renegat Biserica Ortodoxă Română. BOR: Decizia este unilaterală
Sursa foto: Foto: Intact Images
11 Mai 2011   •   21:37
Reprezentanții Patriarhiei Ierusalimului au anunțat, într-un comunicat postat pe 9 mai pe site-ul său, că legătura cu Biserica Ortodoxă Română a fost dizolvată.
 
Astfel, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, s-a reunit în data de 9 mai 2011 pentru a analiza problema legată de construirea de către Patriarhia Română a unei biserici la Ierihon, informează site-ul Bucharesterald.com.

În urma unei examinări detaliate, Sfântul Sinod a hotărât "în unanimitate şi cu părere de rău" întreruperea pomenirii patriarhului României, Daniel, şi caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Creţu.
 
Mai mult decît atât, decizia este puternic motivată și de faptul că Patriarhia Română a construit un aşezământ la Ierihon fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub jurisdicţia căreia se află Ţara Sfântă.
 
"Patriarhia din Ierusalim a fost pusă astfel într-o situaţie dificilă. Atribuţiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice şi locale, au fost astfel ameninţate în mod deschis şi arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei României că dacă ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform căruia această biserică a fost ridicată pentru pelerinii români din Ţara Sfântă, acest lucru ar fi însemnat ca jurisdicţia Patriarhiei Ierusalimului să se transforme într-un câmp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formulând deja o astfel de cerere, să-şi clădească biserici", se afirmă în comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.
 
"Dat fiind că, în pofida acestei situaţii, Patriarhia din România nu a manifestat deloc  disponibilitatea ecleziastică care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă, care a fost autorul acestei iniţiative. De asemenea, în dorinţa de a găsi o soluţie pentru această problemă, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului României, Daniel, în care sunt expuse în detaliu toate datele problemei şi poziţia Patriarhiei Ierusalimului".
 
BOR consideră decizia unilaterală
 
Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Română consideră unilaterală decizia Patriarhiei Ierusalimului
 
"Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală", a precizat biroul de presă al Patriarhiei Române, citat de Agerpres.
 
"Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19-20 mai 2011"
 

×
Subiecte în articol: BOR Biserica Ortodoxa Romana Ierusalim
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close