Antena 3 CNN Actualitate Premierul sârb a discutat cu Ponta despre importul de gaze din regiunea Mării Negre

Premierul sârb a discutat cu Ponta despre importul de gaze din regiunea Mării Negre

Premierul sârb a discutat cu Ponta despre importul de gaze din regiunea Mării Negre
22 Ian 2015   •   19:45

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că a discutat cu omologul său român, Victor Ponta, despre posibilitatea ca Serbia să importe gaze naturale din porţiunea românească a Mării Negre, potrivit MEDUAFAX.
   
"Tocmai am terminat discuţiile cu premierul român Victor Ponta, despre obţinerea de gaze din porţiunea românească a Mării Negre", a spus Vucic, la Reuters Global Market Forum de la Davos.
   
Vucic a adăugat că Serbia este deschisă să discute toate posibilităţile pentru a aduce gaze ruseşti în Serbia prin intermediul conductelor din Turcia, Grecia şi Macedonia.
   
Serbia importă circa 90% din necesarul de gaze din Rusia, prin intermediul Ucrainei, dar este interesată de surse alternative de aprovizionare, în urma deciziei Rusiei de a abandona proiectul gazoductului South Stream.
   
În România, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1 din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. La începutul lunii octombrie a anului trecut, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele ob?inute de sondă sunt în curs de evaluare.
 
În octombrie 2014, ExxonMobil şi OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră. Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.
   
Totodată, companiile din domeniul energiei Shell şi Turkish Petroleum (TPAO) vor începe în luna ianuarie activităţile de explorare în vestul Mării Negre, în apropierea zonei unde Exxon şi OMV au făcut descoperirea semnificativă de gaze în 2012, potrivit ediţiei online a publicaţiei Hurriyet Daily News.
   
Shell şi TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari în activităţile de explorare din vestul Mării Negre, care se vor desfăşura la 100 de kilometri de Istanbul, la adâncimi de peste 2.000 de metri.
   

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Marea Neagrã
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close