Antena 3 CNN Actualitate Principalele modificări cuprinse în proiectul de revizuire a Constituţiei

Principalele modificări cuprinse în proiectul de revizuire a Constituţiei

Principalele modificări cuprinse în proiectul de revizuire a Constituţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Iun 2011   •   09:07
Preşedintele Traian Băsescu le pune gând rău parlamentarilor. Şeful statului a terminat proiectul de revizuire a Constituţiei prin care propune trecerea la un Parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi. În plus, potrivit noului proiect, Preşedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale.

Parlamentarii vor fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice.

De asemenea, Parlamentul va avea la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra unui nou Guvern. Dacă legislativul nu se pronunţă în acest termen, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare. Legea fundamentală ar urma să limiteze nenumăratele asumări ale Executivului.

VEZI TABELUL COMPARATIV CU  ACTUALA CONSTITUŢIE ŞI PROIECTUL LUI TRAIAN BĂSESCU

Guvernul îşi va putea angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, dacă nu este vorba despre proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fără o consultare prealabilă cu preşedintele. Şi nu în cele din urmă, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB.

În plus, Traian B
ăsescu vrea să fie singurul care să aibă imunitate pe când parlamentarii ar putea rămâne descoperiţi. Este o altă propunere de modificare a Constituţiei. Vizată este şi justiţia: Băsescu propune ca ordonanţa de reţinere să se prelungească de la 24 la 48 de ore.

Acestea sunt doar câteva dintre modificările majore propuse de şeful statului în proiectul de revizuire a Constituţiei. Documentul urmează să primească avizul Consiliului Legislativ, ulterior va fi înaintat Curţii Constituţiale şi abia apoi va fi trimis în Parlament.
 


Acestea sunt principalele modificări aduse Constituţiei:

-Percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor se face fără avizul Legislativului

-Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern.

-Guvernul îşi poate angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, limitare care nu se aplică în cazul proiectului bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale de stat

-Propunerea primului-ministru de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea preşedintelui

-Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria public
ă nu poate depăşi 60% din PIB

-Traian B
ăsescu propune eliminarea imunităţii parlamentarilor, NU şi ridicarea imunităţii preşedintelui. Acesta crede că un şef de stat trebuie să se bucure de stabilitate şi este bine să nu fie hărţuit în instanţă în perioada mandatului.

-Noua Constituţie va aduce modificări şi în Justiţie. Noutăţile: durata maximă de reţinere a unei persoane se va mări la 48 de ore, de la 24 cât este în prezent.

-Magistraţii vor putea fi traşi la răspundere pentru incompetenţă, iar şeful statului nu va mai prezida şedinţele CSM, aşa cum făcea până acum.

-La capitolul eliminări din actuala Constituţie intră prevederea privind prezumarea caracterului licit al dobândirii averilor.

×
Subiecte în articol: Constitutie revizuire modificari
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close