Antena 3 CNN Actualitate Revoltător! A sunat la 112 iar medicul ambulanţei private sosite i-a consultat copilul doar după ce a fost plătit

Revoltător! A sunat la 112 iar medicul ambulanţei private sosite i-a consultat copilul doar după ce a fost plătit

Revoltător! A sunat la 112 iar medicul ambulanţei private sosite i-a consultat copilul doar după ce a fost plătit
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Sep 2012   •   18:02

O femeie din Cluj a depus o plângere la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, reclamând că, după ce a sunat la 112 întrucât copilul ei se simţea rău, medicul ambulanţei private sosite i-a cerut 180 de lei pentru a-l consulta, informează Mediafax.

Mama unui copil în vârstă de şase ani a depus, joi, o plângere la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, susţinând că medicul unei ambulanţe private i-a  cerut bani pentru a consulta copilul.
   
Femeia, din localitatea Floreşti, a declarat că vinerea trecută se afla împreună cu copilul la socrii săi, în Cluj-Napoca. Pentru că băiatului i s-a făcut rău, femeia a sunat la 112, iar acolo a ajuns o ambulanţă privată.
   
"Am sunat la 112, copilul meu se simţea foarte, foarte rău. Îl durea burtica, în urmă cu o săptămână înghiţise o jucărie şi nu se simţea bine. Eram în cartierul Mănăştur, la socri, am sunat la 112, mi-a făcut legătura cu o salvare şi au venit un medic şi încă două femei şi un domn. M-a întrebat CNP-ul copilului, am zis că nu îl am, sunt la socri, noi locuim în Floreşti, certificatul este acolo. Au zis că dacă nu îl au, dacă e alt copil, nu pot să îl ia, mi-au spus că trebuie să achit 180 de lei, pentru că altfel nu pot să intre la caz. Au zis că dacă nu am CNP-ul, cum pot să justific cine e copilul? Am dat 200 de lei şi, după ce am achitat suma, m-au transportat la spital împreună cu copilul. Până când nu am dat banii, nu l-au consultat", a afirmat femeia.
   
Ea a adăugat că a mers, luni, la sediul firmei, unde a dus certificatul de naştere al copilului şi şi-a recuperat banii.
   
"Luni am mers la sediul firmei, pe Calea Turzii, şi mi-am recuperat banii de acolo. Eu am dat banii la medic, la sediul firmei am primit banii înapoi de la o doamnă, am dus certificatul de naştere, mi-au făcut o copie şi am primit banii. Azi (joi - n.r.) am fost la Ambulanţă (SAJ - n.r.) şi am depus plângere. Medicii de la SAJ au spus că ce s-a întâmplat este revoltător, nu trebuia să îmi ia nicio sumă de bani, eu am sunat la 112, nu la ambulanţă privată să vină acasă, aşa ceva nu e admisibil. Pe moment nici nu ştiam ce să răspund, apoi îmi spuneau şi din familie că dacă nu aveam bani ce făceam cu copilul? Eram îngrijorată pentru copil, eu sunt şi însărcinată în luna a şaptea, trebuia să sun atunci înapoi la 112, dar atunci nu am făcut-o", a povestit femeia.
   
Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat că sesizarea va fi trimisă Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
   
Conform sursei citate, ambulanţele private pot cere bani doar dacă sunt solicitate direct, nu prin serviciul 112.
   
"Ambulanţele private, conform legii 95, pot să meargă la non-urgenţe sau la transport sanitar neasistat. Ambulanţele private intră şi ele la serviciul 112, la rând cu ambulanţele noastre şi ale SMURD. Dacă sunt urgenţe majore, accidente, infarct, de exemplu, merge ambulanţa de stat sau SMURD-ul de grad 2, dureri abdominale sau febre, aceste ambulanţe private pot fi trimise în ordinea apariţiei lor pe ecranul dispecerului. Dacă sunt trimise prin 112, nu pot pretinde bani, serviciile fiind decontate de CAS ulterior. La Cluj sunt cinci servicii de ambulanţe private care au contract cu CAS", a explicat Simu.
   
Reprezentanţii serviciului de ambulanţă privată spun că acuzaţiile sunt nefondate şi că niciun membru al echipajului nu a cerut vreun ban. Aceştia spun că, dacă acuzaţiile sunt nefondate, femeia va fi acţionată în instanţă pentru defăimare şi prejudicii de imagine, iar dacă sunt adevărate medicul vinovat riscă desfacerea contractului de muncă.




×
Subiecte în articol: medic Horia Simu plangere
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close