Antena 3 CNN Actualitate România, în top 5 al RUŞINII în educaţie. Avem sute de mii de tineri care nu au terminat liceul

România, în top 5 al RUŞINII în educaţie. Avem sute de mii de tineri care nu au terminat liceul

România, în top 5 al RUŞINII în educaţie. Avem sute de mii de tineri care nu au terminat liceul
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    26 Dec 2014   •   22:30

Sute de mii de români care au împlinit 24 de ani nu au absolvit încă liceul. Acest lucru plasează România pe un loc fruntaş în Europa în topul ruşinos al ţărilor cu tineri care au absolvit doar gimnaziul. Doi din 10 tineri adulţi au numai opt clase.

Un clasament realizat pe baza cifrelor pentru anul 2013, publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, pune România pe poziţia a cincea în topul ţărilor cu unul dintre cele mai mari procentaje ale tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, pentru care ultima instituţie de învăţământ absolvită este gimnaziul.

Conform statisticii, anul trecut în România, 17,3% dintre tinerii cu vârsta intre 18 şi 24 de ani erau absolvenţi doar de gimnaziu. Asta înseamnă că din 1,63 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, 282.000 de elevi nu au terminat liceul.

Cea mai îngrijorătoare situaţie este cea din Spania, unde aproape un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu au absolvit liceul. Pe locul al doilea în acest top al ruşinii în educaţie se află Malta, cu peste o cincime din tinerii din segmentul de vârstă analizat având doar şcoala generală. Poziţia a treia este ocupată de Islanda, cu 20,5% tineri în această situaţie, iar Portugalia ocupă locul patru al clasamentului, cu o rată de 8,9 % dintre tineri, fără liceu.
 
La extrema cealaltă, statele cu cei mai instruiţi tineri din Europa sunt Slovenia, unde doar 3,9% dintre tinerii din grupa de vârstă analizată nu au liceul, fiind urmată de Croaţia, cu 4,5% dintre tineri în aceeaşi situaţie. Elveţia şi Cehia sunt la egalitate cu 5,4% dintre tineri absolvenţi doar de gimnaziu, iar Polonia se mândreşte şi ea cu un procent mic de 5,6%.

×
Subiecte în articol: educatie liceu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close