Antena 3 CNN Actualitate România. Vindem lemn, cumpărăm mobilă

România. Vindem lemn, cumpărăm mobilă

România. Vindem lemn, cumpărăm mobilă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    19 Noi 2014   •   15:21
România a ajuns pe locul 10 în topul exportatorilor de mobilă, iar europenii sunt cei mai buni clienţi ai producătorilor noştri. 
 
Ţara noastră ar putea sta şi mai bine în acest clasament în condiţiile în care multe state importă buşteni din pădurile noastre pentru a fabrica mobilier scump. 
 
România a exportat anul trecut mobilă de 1,4 miliarde de euro, o cifră apropiată de vânzările externe ale Marii Britanii şi Olandei. Alte state care au exportat sub pragul de două miliarde de euro sunt Danemarca, Suedia  şi Cehia. 
 
Germanii sunt lideri în acest domeniu, cu exporturi de peste nouă miliarde de euro, urmaţi de italieni şi polonezi. De remarcat că Polonia vinde la export de cinci ori mai multă mobilă decât ţara noastră.  
 
În timp ce valoarea exporturilor noastre ne plasează pe locul 10 în topul european, sute de mii de tone de masă lemnoasă pleacă din ţară sub formă neprelucrată. 
 
Italia, de exemplu, este al treilea importator de lemn din ţara noastră. În ultimii 11 ani, acolo au ajuns mai mult de 2,7 milioane de tone de lemn provenit din România, lemn care de multe ori ajunge în locuinţele românilor sub formă prelucrată şi la un preţ mult mai mare. Importurile de mobilă ale României se ridică la circa 350 de milioane de euro. 
 
În industria mobilei activează peste 3.000 de firme. Cele mai multe lucrează într-un sistem similar lohn-lui din industria textilă, adică produc pentru mărci deja consacrate.

×
Subiecte în articol: mobila lemn
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close