Antena 3 CNN Actualitate SECRETUL pe care îl ascunde compania care începe explorarea gazelor de şist din România

SECRETUL pe care îl ascunde compania care începe explorarea gazelor de şist din România

SECRETUL pe care îl ascunde compania care începe explorarea gazelor de şist din România
de O.P.    |    15 Mai 2013   •   06:13

Compania care va începe explorarea gazelor de şist în România ţine la secret costurile acestei operaţiuni şi ce se aşteaptă să găsească în subteran.

Oamenii care locuiesc în aceste zone sunt nemulţumiţi de secretomania Chevron şi a Guvernului, şi spun că până acum nimeni nu i-a întrebat dacă sunt de acord cu explorarea.

Între timp, Executivul susţine în continuare că gazele de şist ar putea să scape România de importurile ruseşti.

Comuna Popeni din Vaslui va găzdui, în curând, sondele americanilor de la Chevron. Compania are aviz de explorare în trei perimetre din zona Bârladului şi are 5 ani la dispoziţie ca să vadă dacă pot fi extrase gaze de şist din această regiune.

Nu doar localnicii sunt ţinuţi în neştiinţă, ci şi autorităţile locale. Primăria ar vrea şi nu prea ca americanii să îşi instaleze utilajele pe islazul satului.

Specialiştii europeni estimează că ţara noastră, împreună cu vecinii bulgari şi unguri, ar deţine o rezervă de gaze de  şist de 538 de miliarde de metri cubi. Suficient ca să scăpăm de importurile ruseşti. Guvernul nu explică însă cum s-ar putea întâmpla acest lucru, în condiţiile în care explorarea şi ulterior exploatarea ar fi făcute de o firmă privată care, evident, îşi va urmări interesele economice. Nici compania nu e mai darnică în informaţii.

"Factorii economici care determină costul unei sonde variază în funcţie de geologia specifică a perimetrelor explorate, cadrul legal, reglementarile locale, precum şi de dinamica pieţei locale de servicii petroliere. " au răspuns cei de la Chevron unei solicitări a Antena 3.
Sursă: Chevron

Specialistii cred însă că explorarea unui perimetru de mărimea a două terenuri de fotbal ar costa în jur de 120 de milioane de dolari. O investiţie care cel mai probabil va forţa mâna Guvernului pentru eliberarea avizelor de mediu, atunci când compania va dori să înceapă oficial exploatarea.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, susţine că extracţia gazelor de şist ar putea ajuta Uniunea Europeană să negocieze cu ruşii de la Gazprom un preţ mai bun pentru gazele de import.
România importă însă doar 20% din gazele naturale necesare pentru a-şi acoperi cererea internă, ţara noastră fiind unul dintre cei mai importanţi producători de gaze naturale din regiune.

×
Subiecte în articol: Gaze de sist Gaze de sist
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close