Antena 3 CNN Actualitate Şefa UNESCO avertizează cu privire la o campanie jihadistă de "epurare a culturii"

Şefa UNESCO avertizează cu privire la o campanie jihadistă de "epurare a culturii"

Şefa UNESCO avertizează cu privire la o campanie jihadistă de "epurare a culturii"
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
02 Iul 2015   •   14:20

Şefa Agenţiei ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) Irina Bokova a îndemnat miercuri la o campanie împotriva "epurării culturii" purtate de jihadiştii din cadrul Statului Islamic, informează AFP.

"Extremiştii nu distrug patrimoniul ca pagubă colaterală, ci ei ţintesc în mod sistematic sufletul societăţilor", a subliniat Bokova într-un discurs suţinut la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra.
   
"Această strategie urmăreşte să distrugă identităţile prin eliminarea patrimoniului şi elementelor de identitate culturală", a continuat ea.
   
O serie de situri arheologice au fost atacate de către jihadişti SI în Irak şi Siria, iar cucerirea zonei în care se află ruinele oraşului antic Palmira a provocat îngrijorare în întreaga lume.
   
Gruparea SI a difuzat o înregistrare video în care apar militanţi ce distrug, cu ajutorul armelor şi unor baroase, artefacte la Hatra.
   
Anterior, militanţi au avariat situl oraşului antic asirian Nimrud, în Irak, şi au distrus zeci de piese în Muzeul din Mosul.
   
"Cred că ne dăm seama tot mai mult de faptul că puterea brută nu va fi suficientă pentru ca extremismul violent să nu mai câştige teren. Avem nevoie, de asemenea, de o putere necoercitivă", a apreciat Bokova.
   
"Cultura trebuie să facă parte din răspunsul nostru la extremismul violent", a adăugat ea.
   
UNESCO se întruneşte în prezent la Berlin, în cadrul celei de-a 39-a sesiuni de comitet, până pe 8 iulie, în cadrul căreia se va pronunţa în legătură cu acordarea statutului de patrimoniu mondial unui număr de 36 de situri naturale şi culturale.
   
Agenţia a lansat o campanie intitulată "Unite4Heritage" de apărare a siturilor istorice ameninţate de către islamişti şi de contracarare a propagandei jihadiste.
  

×
Subiecte în articol: UNESCO statul islamic
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close