Antena 3 CNN Actualitate Slujbă cu îmbrânceli la sfinţirea Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Mioveni

Slujbă cu îmbrânceli la sfinţirea Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Mioveni

Slujbă cu îmbrânceli la sfinţirea Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Mioveni
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Iul 2012   •   12:08

Peste 3.000 de credincioşi au participat duminică la sfinţirea Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din oraşul Mioveni, judeţul Argeş, slujba de târnosire fiind oficiată de catre Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, alături de ierarhi din Sfântul Sinod al BOR.
   
Credincioşii au venit încă de dimineaţă la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", mai multe femei leşinând din cauza căldurii.

"Oamenii care aşteaptă de azi-dimineaţă s-au năpustit pur şi simplu asupra jandarmilor. Oamenii s-au împins peste gardurile jandarmilor, am văzut copii scoşi din mulţime de forţele de ordine, mulţi dintre oameni şi-au pierdut răbdarea şi a fost la un moment dat haos general. Jandarmii au reuşit să-i liniştească momentan", a declarat reporterul Antena 3, Lorena Burlacu, de la faţa locului.
   
Acestea au primit îngrijiri medicale din partea unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Argeş aflat la faţa locului, însă niciuna nu a necesitat internarea în spital.

Foarte mulţi credincioşi au dărâmat gardurile ridicate de jandarmi şi au încercat să intre în catedrală. La catedrală se află mai multe femei decât bărbaţi, întrucât doar la sfinţirea unui lăcaş de cult acestea pot intra în altar.


   
"Suntem multe femei. Suntem evlavioase şi aşteptăm cu mare emoţie să intrăm în sfântul altar, să primim târnoseală. Doar la sfinţirea unei biserici putem să intrăm în altar, iar faptul că atingem sfânta masă, care de fapt închipuie mormântul şi scaunul Mântuitorului, e un lucru foarte important pentru noi şi nu numai. Ajută la sfinţirea oricărei persoane. Am adus şi haine ale copiilor ori ale rudelor pe care atingându-le de sfânta masă se încarcă cu har de la Dumnezeu", a declarat o enoriaşă.
   
Sfânta Liturghie s-a desfăşurat pe un podium special amenajat sub noua clopotniţă a catedralei. Aceasta a fost urmată de slujba de sfinţire a catedralei.
   
Ceremonia religioasă a fost supravegheată de 300 de jandarmi, în condiţiile în care organizatorii se aşteaptau ca aproximativ 30.000 de credincioşi să participe la sfinţirea catedralei.
   
Piatră de temelie a catedralei a fost aşezată în anul 1992, de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Calinic. Dimensiunile catedralei sunt  impresionante, având o înăltime de 40 de metri, lungime 65 de metri şi lătime în naos de 36 de metri şi o capacitate de aproximativ 1.500 de locuri.
   
Edificiul este placat cu marmură albă şi bej-aurie, iar decorul este de inspiraţie bizantină din secolul al XIV-lea.

×
Subiecte în articol: slujba Mioveni Argeş jandarmi
Parteneri
Cod galben de furtuni severe în România! Informare meteo de vreme rea
x close