Antena 3 CNN Actualitate ŞOCANT. Un copil din spitalul judeţean din Bacău este legat cu HAMUL de pat

ŞOCANT. Un copil din spitalul judeţean din Bacău este legat cu HAMUL de pat

ŞOCANT. Un copil din spitalul judeţean din Bacău este legat cu HAMUL de pat
Sursa foto: Foto: VideoNews
04 Ian 2014   •   10:03
Scene şocante în România anului 2014. Un copil de la secţia de pediatrie din spitalul judeţean din Bacău este legat cu hamul de gratiile patului.

Reprezentanţii spitalului recunosc faptul că au legat copilul de pat şi motivează măsura prin lipsa de personal. 

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, a explicat, în direct la Antena 3, că există o lege pe această temă care NU prevede sancţiuni. "Legea trebuie să îl apere pe copil şi în lege scrie că acest copil are dreptul de a avea o dezvoltare normală. Legea trebuie să îl apere. Din păcate, legea nu este bună. Unde sunt instituţiile de ocrotire a copilului? De aproape doi ani, Consiliul Judeţean se angajase să amenajeze această secţie. Nu au condiţiile necesare. Aici nu trebuie să dăm vina  numai pe manager. Sigur, şi el are o vină, pentru că are nişte obligaţii, dar Consiliul Judeţean, care patronează acest spital, ce a făcut? Nu poţi să invoci criză de personal. Pentru că un copil nu ştie să spună când îi este foame, când îl doare."
 
Barbu a explicat că legarea copilului de pat nu poate fi luată în considerare ca măsură normală.
 
"Nu există prevederi legale pentru a lega un pacient la pat, decât atânci când trebuie să îl protejezi, sunt cazuri speciale şi aici nu putem vorbi despre aşa ceva. Nu există aşa ceva."
 
Georgiana Pascu, reprezentant al centrului pentru Resurse Juridice, a explicat, la Antena 3, că este o situaţie prezentată acum un an de zile într-un spital din Buzău. 
 
"Din imaginile pe care le văd şi eu acum, probabil acel copil nu are o problemă mintală, şi chiar dacă are, nu ar trebui să se întâmple aşa ceva. Trebuie văzut dacă părintele acelui copil şi-a dat consimţământul pentru o asemenea măsură. Un copil sau o persoană adultă nu poate fi ţinută pe o perioadă de timp nedeterminată legată şi trebuie să fie o recomandare terapeutică din partea unui medic. Legarea lui de pat pentru din cauza lipsei de personal nu este o măsură legală."

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat, în direct la Antena 3, că va fi declanşată o anchetă. "Va trebui să discutăm cu Consiliul Judeţean, pentru că ei coordonează, şi să vedem ce s-a întâmplat acolo. În următoarele două, trei zile. Dacă trebuie să trimitem de la minister, vom trimite de la minister. Nu ştiu mai multe despre această situaţie."
 
"De aici spun că trebuie evaluate toate aspectele, pentru a vedea care este situaţia. Dacă sunt părinţi internaţi în secţie cu copii sau doar copiii, trebuie lămurit. De regulă, se internează părinţii cu copii. Înţeleg că sunt mai multe cazuri, nu este un singur copil. Înseamnă că este o practică. Dacă noi găsim acolo că mulţi dintre ei erau internaţi cu părinţi este una, dacă acei copii erau internaţi fără părinţi este alt aspect. Trebuie văzut clar."

CITEŞTE: Directorul Spitalului Judeţean Bacău: Nu era niciun copil în secţia de Pediatrie în această situaţie

×
Subiecte în articol: spital copil
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close