Antena 3 CNN Actualitate Preţul energiei va înregistra o scădere pentru firme în următorii ani, dar va creşte pentru populaţie

Preţul energiei va înregistra o scădere pentru firme în următorii ani, dar va creşte pentru populaţie

Preţul energiei va înregistra o scădere pentru firme în următorii ani, dar va creşte pentru populaţie
Sursa foto: Foto: everythingsimple.com
20 Mar 2013   •   17:53

Luca D'Agnese, directorul general al Enel România, a declarat miercuri că prețul electricității va crește pentru clienții casnici în anii următori și va scădea pentru companiile mici, scrie Mediafax.

"În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare", a afirmat D'Agnese.

Liberalizarea prețurilor energiei înseamnă renunțarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015.

Alte trepte de creştere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

D'Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o "migrare masivă" a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close