Antena 3 CNN Actualitate Peste un milion de şomeri în 2009. Vezi lista fabricilor care se închid

Peste un milion de şomeri în 2009. Vezi lista fabricilor care se închid

Peste un milion de şomeri în 2009. Vezi lista fabricilor care se închid
12 Noi 2008   •   22:29

În ciuda asigurărilor date în repetate rânduri de politicienii ţării, potrivit cărora criza financiară nu se va manifesta în România la cotele atinse în străinătate, iată că primele semne ale colapsului din domeniul economic încep să se arate şi în ţara noastră.
Mai multe fabrici îşi închid porţile, lăsând pe drumuri mii de muncitori. Prognozele sunt sumbre. Potrivit estimărilor analiştilor, şomajul va ajunge în 2009 la cote de neimaginat, la un nivel dublu faţă de anul acesta, depăşind un milion de persoane.
Potrivit Institutului de Statistică (INS), citat de Evenimentul Zilei, în al doilea trimestru din acest an, rata şomajului a fost de 5,6%. În 2009, ea ar putea ajunge la 10% din totalul populaţiei.
Iată lista fabricilor care s-au închis până în prezent în România, şi numărul de oameni care şi-au pierdut locul de muncă:
-Oltchim Râmnicu Vâlcea
550 de persoane vor deveni şomeri
- Fabrica de ciocolată "Poiana" Braşov
440 de persoane vor deveni şomeri
- Combinatul siderurgic de la Hunedoara
1.200 de persoane în şomaj tehnic
- Protan
350 de persoane în şomaj tehnic
- Oţelinox Târgovişte
920 de persoane în şomaj tehnic
- Ductil Buzău
1.300 de persoane în şomaj tehnic
- la Reşiţa
300 de persoane vor fi disponibilizate
1.000 de persoane în şomaj tehnic
În plus, Uzina Dacia se închide în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie, angajaţii urmând a primi pentru această perioadă numai 75% din salariu.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, susţine că, în luna martie a anului viitor, 29.000 de oameni vor deveni şomeri.
În luna iunie a acestui an, Institutul Naţional de Statistică a înregistrat 566.000 de şomeri. În prezent există 18.226 de şomeri, numai în Bucureşti.
Pe plan extern se preconizează că circa 20 de milioane de persoane vor fi disponibilizate în anul 2009, iar numărul total de şomeri va ajunge la 210 milioane.
Potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, criza din România nu este de natură externă. "Criza nu ne-a lovit pentru că i-a lovit şi pe alţii. Ea este cu precădere de natură internă", a declarat Voinea, miercuri, la Sinteza Zilei, adăugând că "aceasta este prima criză de supraconsum din România ultimilor 60 de ani".
Potrivit acestuia, singura iniţiativă care ar avea sens în acest moment ar fi prezentarea unui plan pentru adoptarea monedei Euro.
O altă măsură propusă de Voinea este îngheţarea preţurilor administrate de stat, care sunt în proporţie de 20%.
În acelaşi timp, profesorul Bogdan Teodorescu susţine că România ar trebui să lucreze la imaginea negativă prin care este promovată peste hotare. "Unde există o măsură de imagine, întotdeauna trebuie să existe şi o contramăsură", a declarat acesta, referindu-se la campania agresivă dusă la adresa statului român.
"România trebuie, în sfârşit, să-şi rezolve problema reprezentării externe. Dincolo de toate celelalte aspecte, noi avem o mare problemă diplomatică. La ora actuală, şeful statului român nu este capabil să discute cu aproape nimeni dintre conducătorii statelor europene. (...) Noi nu mai avem un factor de reprezentare externă la cel mai înalt nivel din cauza felului în care domnul Traian Băsescu este perceput peste hotare şi a atitudinii pe care a avut-o faţă de mulţi dintre şefii de stat de peste hotare", a mai declarat Bogdan Teodorescu, la Sinteza Zilei.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close