Antena 3 CNN Actualitate România, sub imperiul furtunilor. La Caraş-Severin s-a format şi o tornadă - VIDEO

România, sub imperiul furtunilor. La Caraş-Severin s-a format şi o tornadă - VIDEO

România, sub imperiul furtunilor. La Caraş-Severin s-a format şi o tornadă - VIDEO
17 Iun 2010   •   21:18

România se scufundă. Am avut cele mai violente furtuni de la începutul verii - chiar şi o tornadă în Caraş-Severin. La Galaţi apa şi noroiul au înghiţit străzile, din cauza ploii, Drumul Naţional 25 s-a surpat iar circulaţia a fost parţial blocată. Tot la Galaţi, imagini incredibile - doar cu barca au mai reuşit pacienţii să ajungă la spital. Zeci de oameni au fost evacuaţi din casele acoperite de ape.

Am trecut de o noapte furtunoasă. Pe harta urgiei, unii şi-au spus că a venit apocalipsa. S-a întâmplat într-un sat din Caraş-Severin unde o tornadă le-a luat oamenilor toată agoniseala. Copaci dezrădăcinaţi, acoperişuri în zbor şi maşini strivite de puterea vijeliei. Peisajul dezolant s-a putut vedea în mai toată ţara - locurile lovite cel mai puternic au fost Bucureştiul, Gorjul, Doljul şi Galaţiul. Situaţia a fost a atât de gravă, încât în unele locuri, oamenii au lăsat cizmele deoparte şi au ieşit din case cu bărcile.

Satul Vârciorova a fost măturat de o tornadă. Dezastrul se vede la tot pasul. Aproape 70 de case au rămas fără acoperişuri, inundate, iar străzile parcă sunt de foc, acoperite de ţiglă. Iar furia naturii nu s-a oprit aici.

?Presupunem că a fost o tornadă. A smuls tot. Uitaţi-vă: biserica, casa parohială, căminul cultural, anexele, la cetăţeni ce să mai spun?, a declarat Andrei Neagoe, primar la Vârciorova.

Experţii ne lămuresc: tornadele se formează într-o masă de aer extrem de instabilă, cu umiditate mare, la peste o mie de metri deasupra pământului. Fenomenle lovesc foarte puternic, de aceea este nevoie de o diferenţă considerabilă între direcţia şi viteza vântului aproape de sol şi cele de la înălţime.

?Orice loc din România ar putea dezvolta o tornadă în condiţiile în care avem o masă de aer instabil şi forfecare pe verticală?, a explicat cercetătorul Bogdan Antonescu, expert în tornade.

TORNADĂ LA CARAŞ SEVERIN


La Sibiu, un lac uriaş, de aproape o jumătate de kilometru, şi adânc de aproape un metru a luat locul unei străzi. O aventură să ieşi pe stradă. Maşinile care au dat piept cu apa, abia au răzbătut.

A turnat cu găleata şi la Bucureşti. Semafoarele au căzut ca păpădiile în faţa vijeliei. Maşinile au făcut valuri prin apă. Pentru pompieri a fost o noapte plină. Şi nu incendiile le-au dat bătăi de cap, ci copacii.

DRUMUL NAŢIONAL 25 BLOCAT DIN CAUZA UNUI CRATER FORMAT PE ŞOSEA



Şi la Galaţi, ploile torenţiale au creat probleme. Drumul Naţional 25 s-a surpat în urma unei viituri, iar circulaţia a fost parţial blocată. Zeci de maşini erau cât pe ce să cadă în craterul imens, până la venirea poliţiei. Sub şosea, craterul este mult mai mare. Drumul ar putea fi închis complet pentru reparaţii.

Tot la Galaţi, la Spitalul CFR nu s-a mai putut ajunge decât cu barca. Apa vea jumătate de metru în zonă iar bolnavii aflaţi la parterul clădirii au fost evacuaţi.

În total, 25 de case şi 52 de gospodării au fost afectate în urma ploii. Peste 40 de adulţi şi 18 copii au fost evacuaţi de pe 8 străzi a căror canalizare a cedat. Pompierii au acţionat cu cinci motospeciale şi o autospecială ISU, pentru a pompa apa.

GALAŢI, SUB APE


Observator

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close