Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Instituțiile statului, nemulțumite de soluția Guvernului în criza interceptărilor. Ce puteri suplimentare primește SRI

100 de minute: Instituțiile statului, nemulțumite de soluția Guvernului în criza interceptărilor. Ce puteri suplimentare primește SRI

100 de minute: Instituțiile statului, nemulțumite de soluția Guvernului în criza interceptărilor. Ce puteri suplimentare primește SRI
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Mar 2016   •   17:26

Soluţia găsită de Guvern pentru criza interceptărilor, ordonanţa de urgenţă emisă vineri, a iscat nemulţumiri din toate părţile. De la şefii procurorilor, nemulţumiţi de resursele alocate, până la asociaţiile de magistraţi, îngrijorate de prevederile care, spun ele, dau puteri mai mari SRI.

Prin Ordonanța de Urgență, Minsterul Public a primit competenţe să efectueze interceptări, asta în timp ce până acum doar DNA și DIICOT puteau asculta telefoane.

Totodată, prin această OUG, și Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (CNIC), înființat în 2008, primește competențe legale de a se ocupa de interceptările privind siguranța națională.  De asemenea, Ooganele judiciare primesc acces la acest centru.

Noutatea adusă de această OUG este aceea că supravegherea interceptărilor va fi făcută doar de către președintele ÎCCJ sau de un judecător desemnat de acesta.

CE PUTERI A PRIMIT SRI

Art. 13 din Legea nr. 14/1992 a stârnit, de asemenea, nemulțumiri.

Înainte de această Ordonanță de Urgență, articolul prevedea că ”Organele Serviciului Român de informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest”.

Acum, același articol a fost suplimentat cu următoarea frază: ”Prin excepţie, organele SRI pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55, alin. şi CPP pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, comform prevederilor aceluiaşi cod”.

O altă noutate este aceea că ”Organul de cercetare penală sau procurorul poate dispune reţinerea, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 202”.

Curtea Constituţională a decis că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate face interceptări în dosarele aflate pe rolul instanţelor. Decizia luată de CCR afectează deja o parte din dosarele care sunt în judecată şi care sunt bazate pe interceptări.

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o ședință specială, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

 

×
Subiecte în articol: 100 de minute Ciolos
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close