Antena 3 CNN Actualitate Primării din Constanța și Tulcea, obligate să dea statului 100 de milioane de euro, încasate de la parcurile eoliene: “Punem lacătul și am plecat acasă“

Primării din Constanța și Tulcea, obligate să dea statului 100 de milioane de euro, încasate de la parcurile eoliene: “Punem lacătul și am plecat acasă“

Parcurile eoliene duc administraţiile locale în faliment. 16 comune din judeţele Constanţa şi Tulcea trebuie să restituie statului 100 de milioane de euro, bani pe care i-au încasat ca impozit pe clădiri de la companiile care deţin parcuri eoliene.

Primării din Constanța și Tulcea, obligate să dea statului 100 de milioane de euro, încasate de la parcurile eoliene: “Punem lacătul și am plecat acasă“
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Aug 2021   •   16:44

Aproximativ 16 comune din Dobrogea (Constanţa şi Tulcea) trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasaţi ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile ce deţin parcuri eoliene, potrivit adevarul.ro.

Fântânele, Cogealac, Grădina, Pantelimon, Târguşor, Mircea Vodă, Seimeni sunt câteva dintre comunele obligate de judecători să restituie milioane de lei. Deşi exista un cadru legal care a impus  administraţiilor locale să încaseze acest impozit, judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor.

Companiile care au realizat parcuri eoliene în România au plătit, începând cu 2014, impozit pe clădiri pentru turnurile de susţinere a turbinelor eoliene.    Prin Decizia Comisiei Fiscale Centrale numărul 5/2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice numărul 1.210/2014, a fost stabilit că „turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la articolul 249 alin. (5) din Legea. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.” Aşa că, primăriile au încasat impozitele aferente.    

Doar că, în acest timp, companiile private cu afaceri în domeniu au solicitat instanţei să constate că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor. În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate companiilor private, apoi, sentinţa rămâne definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2020.

”Au scos castanele din foc cu mâna noastră. Acum urmează să ne execute”

„Este o problemă. Ne afectează. Noi am făcut ce ne-a cerut legea la vremea respectivă. Legislaţia nu a fost foarte limpede. Au scos castanele din foc cu mâna noastră. Acum urmează să ne execute”, spune Costel Armăşescu, primarul comunei Pantelimon. Comuna sa trebuie să restituie aproximativ 2,6 milioane de lei.    

Mădălina Neagu, primarul comunei Târguşor, a declarat pentru „Adevărul” că ei trebuie să restituie aproximativ 500.000 de lei. „Putem plăti doar eşalonat. Altfel punem lacătul pe primărie şi am plecat acasă”.  

Comuna Fântânele este printre cele mai mici comune din judeţul Constanţa, dar are parcurile eoliene cele mai mari din Dobrogea. Aşa, o comunitate de aproximativ 1.500 de locuitori, a reuşit să realizeze investiţii în infrastructură cu bani de la bugetul local, fără să apeleze la bani europeni sau guvernamentali. Acum trebuie să returneze zeci de milioane de lei.    

„Banii au fost investiţi în infrastructură: canalizări, asfaltări, trotuare şi altele. Am avut o discuţie cu un reprezentant local al parcului eolian şi spuneau că nu vor face presiuni pe noi. Va fi, probabil, o eşalonare. Noi am făcut adrese către Guvern pentru a interveni deoarece taxele respective nu au fost încasate abuziv, ci în baza Comisiei Fiscale – Ministerul de Finanţe”, spune primarul comunei Fântânele, Ioan Adrian Roşu. 

 

×
Subiecte în articol: primarii Constanța Tulcea milioane de euro
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close