Antena 3 CNN Actualitate 17 milioane de euro au ajuns la GUNOI. Cum justifică autorităţile pierderea banilor

17 milioane de euro au ajuns la GUNOI. Cum justifică autorităţile pierderea banilor

17 milioane de euro au ajuns la GUNOI. Cum justifică autorităţile pierderea banilor
Sursa foto: Foto: cristv.ro
de O.P.    |    13 Dec 2011   •   06:18

Autorităţile din Piatra Neamţ aruncă 17 milioane de euro...la gunoi. Banii au fost daţi pentru implemnetarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor menajere. Dar în timp ce localnicii se străduiesc să strîngă separat hârtia, sticla şi plasticul, firma de salubritatea le face munca inutilă. Când vin să ia gunoiul, angajaţii amestecă plasticul cu resturile menajere sau cu hârtia şi sticla.

La Piatra Neamţ, sistemul ecologic de management integrat al deşeurilor a fost implementat încă din 2006. Se dorea, atunci, o colectare selectivă, care, conform proiectului, să contribuie la protejarea sănătăţii oamenilor, a mediului înconjurător şi la economisirea resurselor naturale. Astfel, au fost amenajate aproape 1000 de puncte de colectare, raportul fiind de aproximativ 1 la 40 de apartamente. În fiecare punct, oamenii au fost învăţaţi să separe gunoaiele în cele patru tipuri de containere. Unii au înţeles, alţii mai puţin.

Preţul pentru cei care aruncă gunoiul selectiv este de 3 lei de persoană pe lună. Dacă vecinii nu fac la fel, se mai adaugă 3,4 lei pentru gunoiul amestecat. Una peste alta, mai nou, cei care îşi bat joc de acest program sunt cei care efectuează transportul. Reciclat sau nu, gunoiul este cărat cu nonşalanţă în aceleaşi maşini şi aruncat în acelaşi depozit, amestecat. Pentru directorul firmei pare de necrezut.

Proiectul de managemet al deşeurilor are o valoare de 17,3 mil de euro. Uniunea Europeană prin programul ISPA a acordat o finanţare nerambursabilă de 10,4 euro.

 




×
Subiecte în articol: bani europeni gunoaie ecologie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close