Antena 3 CNN Actualitate Persoanele care nu denunță abuzurile sexuale asupra minorilor riscă închisoare de pana la 2 ani

Persoanele care nu denunță abuzurile sexuale asupra minorilor riscă închisoare de pana la 2 ani

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 13:57 06 Iul 2021 Modificat la 13:57 06 Iul 2021
o_1f9tne0c81g2cfv91fq44t9cfqb.jpg

E vorba chiar și de mesaje cu conotoații sexuale, de invitarea unui copil să vadă un film cu conținut pentru adulți.

Atunci când o persoană are informații că un copil este supus acestor abuzuri, cel care a aflat este obligat de lege să anunțe Poliția sau Parchetul.

”Este o inițiativă foarte bună în contextul în care raportarea cazurilor de abuz asupra copilului se află la un nivel destul de scăzut în oglindă cu amploarea fenomenului. La nivelul Asociației Telefonul Copilului, în perioada pandemiei, conform cazurilor consiliate de noi, violența asupra copilului a explodat, înregistrându-se o creștere de aproape 50%, comparativ cu anul 2019, când creșterea a fost de doar 20%.

Referitor la noua lege intrată în vigoare, aceasta în mod normal ar trebui să genereze mai multe denunțuri cu privire la cazuri de abuz asupra copilului, în vederea facilitării intervenției.

”Atragem atenția asupra protejării identității celor care denunță astfel de abuzuri”

Atragem însă atenția asupra nevoii de protejare a identității celor care denunță astfel de abuzuri. Teama de a nu le fi dezvăluită identitatea, teama de amenințări, teama de răzbunare din partea celor pe care i-au reclamat, i-au descurajat de-a lungul timpului de a reclama astfel de cazuri.

În același timp cu noile reglementări, noi considerăm că un program național de conștientizare și încurajare a tuturor celorlalți de a raporta ar putea aduce deopotrivă un nivel crescut al raportării.

Rămâne de văzut dacă această constrângere prin pedeapsa cu închisoarea va conduce la creșterea raportării cazurilor de abuz asupra copiilor, asupra acelor copii pentru care, din păcate, nu vorbește nimeni, a căror viață în multe dintre situații este pusă în pericol, iar autoritățile nu pot interveni.

Putem spune că această nouă reglementare, și atragem încă o dată atenția asupra acestui aspect, reprezintă un motiv în plus pentru reglementarea existenței psihologilor în școli, cei care au posibilitatea de a identifica mai repede astefel de situații și de a le aduce în atenția autorităților”, a declarat Cătălina Surcel, manager al Asociației Telefonul Copilului, la Antena 3.

×
x close