Antena 3 CNN Actualitate 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. Calendarul evenimentelor din București

24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. Calendarul evenimentelor din București

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. Calendarul evenimentelor din București
Sursa foto: Hepta I Lucian Muntean / Andreea Alexandru
de Ştefan Petrică    |    23 Ian 2024   •   11:31

Ministerul Apărării Naționale (MApN), împreună cu autoritățile centrale și locale, va organiza miercuri, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare și religioase cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În București, la ora 10.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române.

Tot în Capitală, de la ora 12.00, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre și Diviziei 2 Infanterie "Getica”, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al celor două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Citește și: Programul oficiilor poștale pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept "cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”.

De ziua unirii Principatelor Române, "Trenul Unirii" va face legătura între București și Iași

De Ziua Unirii Principatelor Române, "Trenul Unirii” va face legătura între București și Iași. Garnitura va pleca din București la ora 06.51 și va fi remorcat de o locomotivă vopsită în culorile steagului național.

"Miercuri, 24 ianuarie 2024, angajații feroviari din toată țara, alături de toți românii, sărbătoresc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român”, transmite CFR Călători.

CFR Călători va numi simbolic "Trenul Unirii” – trenurile IR 1661/IR 1664 care duc simbolul național din București către Iași și retur.

"Trenul Unirii va pleca din București Gara de Nord la ora 06:51 și va fi remorcat de o locomotivă vopsită în culorile steagului național.

Acesta va putea fi întâmpinat de localnici în stațiile: Ploieşti Sud (~07:29), Mizil (~08:05), Buzău (~08:37), Râmnicul Sărat (~09:07), Focşani (~09:47), Tecuci (~10:28), Bârlad (~11:17), Vaslui (~12:08), Bârnova (~13:00), Iaşi (~13:20)”, se menționează în finalul comunicatului.

×
Subiecte în articol: Unirea Principatelor 24 ianuarie
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close