Antena 3 CNN Actualitate 33 de ani de la marele cutremur din Vrancea. Află ce prezic specialiştii şi vezi imagini de după seism (VIDEO)

33 de ani de la marele cutremur din Vrancea. Află ce prezic specialiştii şi vezi imagini de după seism (VIDEO)

33 de ani de la marele cutremur din Vrancea. Află ce prezic specialiştii şi vezi imagini de după seism (VIDEO)
04 Mar 2010   •   08:48

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la marele cutremur din 1977 produs în Vrancea. Seismul, cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, a făcut aproape 1.600 de victime. Majoritatea dintre ele, în Bucureşti. Deşi au trecut mai bine de trei decenii, imobilele cu probleme au rămas la fel de şubrede.

4 martie 1977. O zi care a rămas în istoria neagră a României. La ora 21 şi 22 de minute, România s-a cutremurat la 7,4 grade. Nimic din începutul zilei nu prevestea nenorocirea.

55 de secunde au adus moartea a 1.578 de oameni, dintre care 1.424 numai în Bucureşti. Majoritatea erau, la acea oră, în case. Ceilalţi au încercat să iasă în stradă. E şi cazul lui Toma Caragiu, unul dintre marii artişti români care au pierit zdrobiţi sub ruine. Alexandru Bocăneţ, soţul Doinei Levintza, venise în vizită la actor, în acea seară. Au fost găsiţi împreună.

Povestea zilei de 4 martie 1977


În primele ore după dezastru, oamenii încercau să dea la o pare dărâmăturile cu mâinile goale. Autorităţile locale erau confuze. Un decret prezidenţial venit de la cuplul Ceauşescu, aflat, atunci, în Nigeria, instala starea de necesitate.

Săptămâni în şir au fost căutaţi supravieţuitori. Cu ajutoare de la Crucea Roşie (mai ales câini dresaţi special pentru astfel de cazuri), cascadorii şi pompierii români au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva cât mai multe vieţi.

Cutremurul din 1977 (I)



La tot pasul, se vedeau rămăşitele cutremurului. Bucureştiul era plin de ruine. Peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.
Tot oraşul Zimnicea a fost distrus şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii.


Cutremurul din 1977 (II)




La trei decenii de la tragedie, specialiştii se aşteaptă la un cutremur cu o intensitate mai mare decât cea a catastrofei din 1977. Bucureştiul este a doua capitală europeană cu cel mai mare risc seismic din Europa.

Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, susţine că, în România, ne putem aştepta la un cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter. În plus, acesta spune că există riscuri mari de producere a unui cutremur puternic la noi în ţară.



VICTOR MOCANU: ÎN ROMÂNIA S-AR PUTEA PRODUCE UN SEISM DE 7,6


Şi directorul ştiinţific al Institutului naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, vorbeşte de posibilitatea producerii unui cutremur mai mare de 7,2 pe scara Richter.

MIRCEA RADULIAN: URMĂTORUL CUTREMUR VA FI MAI PUTERNIC



În cazul unui cutremur, Bucureştiul este foarte expus. Mai multe studii arată că aproximativ jumătate de milion de oameni din cei 2,2 milioane de locuitori, cât are Capitala, ar avea de suferit dacă seismul s-ar produce în jurul orei 21:00.

Clădirile neconsolidate s-ar prăbuşi primele. În ultimii 18 ani a fost refăcută structura de rezistenţă doar pentru 12 imobile, în condiţiile în care Bucureştiul are peste 400 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc. Autorităţile Capitalei spun că nu reuşesc să consolideze mai mult de 10 clădiri pe an, din cauza birocraţiei.

OPRESCU, DESPRE CONSOLIDAREA CLĂDIRILOR



Antena3.ro


×
Subiecte în articol: cutremur Vrancea
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close