Antena 3 CNN Actualitate 8 lucruri pe care să le eviţi dacă vrei să slăbeşti. Lygia Alexandrescu: "Se declanşează efectul yo-yo"

8 lucruri pe care să le eviţi dacă vrei să slăbeşti. Lygia Alexandrescu: "Se declanşează efectul yo-yo"

Eterna problema a greutatii corporale excesive a fost si va fi probabil intotdeauna un subiect care va preocupa un procent important al populatiei globului.

8 lucruri pe care să le eviţi dacă vrei să slăbeşti. Lygia Alexandrescu: "Se declanşează efectul yo-yo"
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2022   •   10:47

"Din pacate, cele mai utilizate diete sunt cele "la moda", cele care declanseaza efectul yo-yo si nu ajuta la procesul de slabire pe termen lung.

Exista o serie de persoane care isi controleaza constant cantitatea de alimente ingerata, mentinand o balanta energetica negativa si care reusesc sa aiba o greutatea fiziologica.. Exista si persoane care sustin urmarea unei diete de scadere ponderala in mod permanent, insa fara rezultate.

Astfel se pot face o serie de erori mai putin evidente. In anumite situatii, mai rare, ce-i drept, afectiunile asociate supraponderalitatii pot fi o cauza directa a acestor rezultate nedorite. Alte cauze ale mentinerii greutatii corporale in conditii de restrictie calorica ar mai putea fi:

  1. Constipatia – colonul trebuie golit minim o data pe zi, in mod regulat si fara efort. Consumul abundent de fructe proaspete, legume verzi, apa proaspata si cereale integale poate asigura un tranzit intestinal impecabil.

  2. Intolerantele alimentare – exista o serie de alimente pe care organismul nu le tolereaza, insa reactia sistemului imunitar la aceasta intoleranta apare de cele mai multe ori dupa perioade foarte lungi de timp, chiar ani. Alimente foarte folosite: graul, zaharul sau lactatele sunt doar cateva alimente alergenice si a caror prezenta in organism stopeaza procesele de scadere ponderala.

  3. Lipsa activitatii fizice regulate – aceasta este esentiala pentru ca ele cresc ritmul metabolic si ajuta la declansarea procesului de lipoliza.

  4. Deficientele de minerale si vitamine – carenta unor elemente cum ar fi: magneziu sau calciu pote determina cresterea in greutate. Aceste elemente se pierd si prin folosirea excesiva a laxativelor si diureticelor.

  5. Aportul insuficient de apa – apa trebuie consumata in cantitate suficienta (35 ml / kg corp / zi) pentru o buna digestie, pentru o hidratare completa si mai ales pentru eliminarea cat mai completa a deseurilordin organism.

  6. Stresul excesiv – determina formarea de substante toxice in sange, ceea ce se traduce la nivel comportamental in oboseala, agitatie sau nervozitate. Stresul perturba functia digestiva, ceea ce rezulta fiind cresterea ponderala.

  7. Lipsa somului de calitate si a orelor de somn suficiente pentru refacere. Insuficienta somnului poate diminua efectele unei stil de viata/alimentatie echilibrat, pentru ca epuizarea care va rezulta, va creste apetitul alimentar si va scadea capacitatea de efort a organismului.

  8. Excesul de sodiu din alimentatie - dietele bogate in sare afecteaza si presiunea sangelui, care la randul ei este asociata cu supraponderalitatea. Acest lucru se explica prin faptul ca alimentele bogate in sare sunt si foarte incarcate caloric, au un continut mnim de fibre si sunt foarte procesate.", a explicat Lygia Alexandrescu.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii Lygia Alexandrescu
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close