Antena 3 CNN Actualitate "La 800 de kilometri de locul evenimentului nuclear, radioactivitatea ajunge la nivelul natural!" | Coordonatorul CNCAN a explicat ce se întâmplă cu România dacă explodează centrala de la Zaporojie

"La 800 de kilometri de locul evenimentului nuclear, radioactivitatea ajunge la nivelul natural!" | Coordonatorul CNCAN a explicat ce se întâmplă cu România dacă explodează centrala de la Zaporojie

Petre Min, coordonator al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, CNCAN, a explicat la Antena 3 CNN ce s-ar întâmpla în cazul unui eveniment nuclear la Centrala Nucleară de la Zaporojie.

"La 800 de kilometri de locul evenimentului nuclear, radioactivitatea ajunge la nivelul natural!" | Coordonatorul CNCAN a explicat ce se întâmplă cu România dacă explodează centrala de la Zaporojie
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2023   •   14:00

"Noi suntem în contact permanent cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică și, practic, validăm orice informație care apare în spațiul public.

În acest moment, sunt prezenți experți ai Agenției pe toate amplasamentele centralelor din Ucraina. Aș vrea să vă prezint ceea ce se face în fiecare zi pentru toate centralele din Ucraina. Practic, realizăm aceste simulări pentru a vedea traiectoria pe care ar merge un potențial nor radioactiv și cam care ar fi consecințele.

Această hartă interactivă este făcută pentru perioada 5-6 iulie 2023, cu prognoză meteo oferită de către ANM. Așa cum vedeți, direcția norului este de la nord-est spre sud-vest. Este foarte important să urmărim coloristica acestui nor radioactiv.

Așa cum vedem, partea galbenă se dispersează în timp ce norul parcurge suprafețe (de teritoriu). Partea galbenă este cea periculoasă.

Luăm în considerare un potențial în ceea ce privește consecințele pentru tot ce este colorat de la galben în sus. Vedeți coloristica, pentru că deja se dispersează și, când ajungem în zona asta, nu mai există galben.

Petre Min, coordonator CNCAN: "La 800 de kilometri de locul evenimentului, radioactivitatea ajunge la nivelul natural"

Există potențial de identificare a radioactivității, dar concentrația este o concentrație detectabilă fără să pună în pericol sănătatea oamenilor. Simularea este făcută pe 24 de ore. 

Concentrația de radioactivitate este în această zonă. În timp ce se deplasează pe direcția vântului, (norul) se dispersează, se diluează și după cum vedeți, aici este o zonă cam de 800 km distanță în linie dreaptă între centrala nucleară și, să zicem, granița României. Cam la 800 km deja vorbim despre albastru, alb, albastru însemnând fondul natural, radioactivitatea naturală.

Concentrația ajunge la radioactivitatea naturală. Deci aici, unde vedem albastrul acesta, n-ar mai fi un potențial pericol. Vorbim de Republica Moldova, chiar din zona aceasta", a explicat reprezentantul CNCAN cu ajutorul unei hărți interactive.

El a precizat că simulările sunt făcute pentru cazurile cele mai defavorabile.

În octombrie va fi organizată simularea unui incident nuclear la centrala de la Cernavodă

"Noi suntem în permanent legătură, așa cum am spus, cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică și cu sistemele internaționale de monitorizare. 

Practic, noi vom valida această informație pe care o primim de la sistemele internaționale de monitorizare și, pe baza validării, putem, dacă este cazul, să activăm planul național de răspuns la astfel de situații.

Vreau să vă informez că în perioada 3-5 octombrie, CNCAN, împreună cu celelalte autorități responsabile pentru aceste situații de urgență - Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății și alte instituții -  organizează un exercițiu de simulare a unui accident nuclear la centrala de la Cernavodă.

Vom testa și o componentă de asistență internațională, unde practic vom vedea cum se integrează echipe internaționale cu echipele din România pentru monitorizarea radiologică, inclusiv monitorizarea radiologică aeriană. Primele măsuri sunt măsuri de protecție urgentă implementate într-o zonă de 3 km față de locul evenimentului, în cazul centralei de la Cernavodă.

La Zaporojie, cred că sunt 5 km, pentru că diferă tipul de reactor, sunt multe lucruri tehnice diferite și din analizele lor, planul de acolo cred că este undeva la 5 km. Primele măsuri înseamnă evacuare, administrare de pastile de iodură pentru blocarea inhalării iodului radioactiv și, dacă este cazul, pentru persoane care nu pot fi evacuate, adăpostirea", a spus Petre Min la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Petre Min CNCAN Zaporojie nuclear România
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close