Academicianul Solomon Marcus: "Ceea ce şcolile şi universităţile dau azi nu e cultură"

de M.Z.    |    19 Mai 2013   •   17:29
Academicianul Solomon Marcus: "Ceea ce şcolile şi universităţile dau azi nu e cultură" Foto: Antena 3

Academicianul Solomon Marcus s-a arătat dezamăgit de sistemul de educaţie de la noi şi a spus că "ceea ce şcolile dau azi nu e cultură", precizând că şi-a măsurat bine cuvintele.

"Ceea ce şcolile, universităţile dau azi nu e cultură, şi nici fervoare intelectuală. Ştiu că e grav ce spun, dar mi-am măsurat bine cuvintele, am pledat pentru ele în nenumărate scrieri ale mele", a spus academicianul Solomon Marcus, în ediţia de duminică a emisiunii Secvenţial, de la Antena 3.

De asemenea, matematicianul Solomon Marcus a precizat că "ce se numeşte azi învăţare este, de cele mai multe ori, o falsă învăţare, e doar o preluare a unor date, informaţii şi procedee, care nu este însoţită de un proces de înţelegere, nu e plasată într-un context cultural, istoric".

Profesorul a mai ţinut să precizeze că, în ultima vreme, se lucrează mereu cu inteligenţa altora, şi nu suntem stimulaţi, obligaţi să punem în funcţiune capacităţile noastre profesionale.


Academicianul Solomon Marcus, despre ce ar trebui schimbat în procesul de educaţie din România

"Nu prin măsuri ministeriale se rezolvă adevăratele probleme ale educaţiei, ci prin iniţiative locale, personale venite din rândurile oamenilor şcolii, din rândurile părinţilor, elevilor", a încheiat academicianul Marcus.


Academicianul Solomon consideră că ideea introducerii manualelor digitale este luată cu întârziere şi spune că această măsură trebuia luată de la începutul revoluţiei informatice. Vezi, în videoul de mai jos, explicaţia profesorului.x close