Antena 3 CNN Actualitate Admitere facultate 2022. Reguli noi la universităţi prestigioase din România

Admitere facultate 2022. Reguli noi la universităţi prestigioase din România

Unele universități din România au schimbat metodologia de admitere pentru anul 2022. Viitorii studenţi vor trebui să depună mai mult efort pentru a fi acceptați la facultate.

Admitere facultate 2022. Reguli noi la universităţi prestigioase din România
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Ian 2022   •   18:18

La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iaşi, candidații se pot înscrie la doar trei facultăți cu o singură taxă. În cadrul celor trei facultăți pot opta pentru oricâte specializări doresc. Dacă doresc să se înscrie la mai mult de trei facultăți, trebuie să achite încă o taxă.

Excepție de la această regulă o vor face Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și Facultatea de Automatică și Calculatoare, unde admiterea se va face prin susținerea unei probe scrise. Dacă va exista un candidat care vrea să se înscrie atât la Arhitectură, cât și la Automatică și Calculatoare, va trebuie să completeze câte o fișă pentru fiecare facultate și să depună dosare separate. Ulterior, însă, pe fiecare fișă, mai poate selecta alte două facultăți, indiferent de profil, fără taxă suplimentară, transmite Edupedu.

Pentru studiile de master cu un singur dosar și o singură taxă de admitere candidații pot alege un număr nelimitat de opțiuni din cadrul aceleiași facultăți.

Pentru studiile doctorale vor exista două sesiuni de înscriere, în iulie și în septembrie. Susținerea colocviului de admitere se va desfășura după cea de-a doua sesiune de înscriere, în luna septembrie.

La facultățile Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere. Admiterea la Medicină și Farmacie se va face doar printr-un examen de tip grilă, care va dura trei ore.

Selectarea candidaților ține cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora și se realizează prin două modalități:

„Susținerea unui probe scrise (test grilă), în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei” și „evaluarea performanțelor școlare și, eventual, universitare ale candidaților, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută și locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate.”

Înscrierea la concursul de admitere se face exclusiv online, prin completarea unui formular pe portalul www.umfiasi.ro.

La Facultatea de Drept din cadrul Universității București, începând din acest an, vor fi introduse 20 de subiecte de gândire critică în cadrul examenului de admitere.

Cele 20 de subiecte de gândire critică vor testa aplicarea capacității de înțelegere a candidaților la anumite situații de fapt, după cum a transmis Facultatea de Drept. Structura examenului de admitere va fi următoarea, conform modificării adoptate: 50 de subiecte de limba română, 30 de subiecte de economie, 20 de subiecte de gândire critică.

 

×
Subiecte în articol: admitere facultate
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close