Antena 3 CNN Actualitate Guvernul ia în discuție amânarea ratelor după potopul de scumpiri. Adrian Câciu: ”Trebuie sa intervii!”

Guvernul ia în discuție amânarea ratelor după potopul de scumpiri. Adrian Câciu: ”Trebuie sa intervii!”

Amânarea ratelor ar putea fi discutată din nou de guvern! Tot mai mulți români încep să îşi calculeze dacă în scurt timp vor mai putea să își plătească ratele și să susțină toate costurile necesare traiului de zi cu zi. La un credit de 225.000 de lei, o rată a crescut cu 300 de lei, în doi ani.

Guvernul ia în discuție amânarea ratelor după potopul de scumpiri. Adrian Câciu: ”Trebuie sa intervii!”
Sursa foto: Antena 3
de Gina Vacariu    |    16 Feb 2022   •   10:29

După ce ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani, tot mai mulți romani încep sa își facă calcule dacă în scurt timp vor mai putea sa își plătească ratele si să susțină toate costurile vieții curente. De exemplu, la un credit de 225.000 de lei, o rata a crescut cu 300 de lei, in doi ani.

Evoluția ratei în funcție de indicele ROBOR 3M

Credit 250.000 lei pentru o perioadă de 30 ani

  • rata lunară - 1.363 lei - 18 februarie 2019
  • rata lunară – 1.128 – 18 februarie 2021
  • rata lunară - 1.427 lei - prezent
  • rata lunară – 1.834 lei - estimare

Guvernul se gândește la o soluție pentru cei care nu își mai pot plăti ratele. 

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, spune că nu este îngrijorat și că este un lucru la care se aștepta. 

Jurnalist: Cât de tare vă îngrijorează ratele românilor si dobânzile? ROBOR e la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani. La un credit de 225.000 de lei, un român plătește mai mult cu 300 de lei. Daca ROBOR ajunge la 4%, va plăti mai mult cu 400 de lei.

Adrian Câciu: Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creste. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit. 

Riscurile default, adică riscurile ca unele credite sa devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal. Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creste. Haideți să stopam acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate. Dacă nu, vor crește dobânzile și va trebuie sa intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru ca erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care sa plătească ratele.

Jurnalist: Si dacă ele devin de neplătit, este posibil să vă gândiți la o asemenea varianta de amânare a ratelor?

Adrian Câciu: Dacă lucrurile devin de nesuportat, trebuie sa intervii.

Jurnalist: Dar aveți in minte și amânarea ratelor?

Adrian Câciu: Toate sunt pe masă!

 

 

×
Subiecte în articol: Adrian Câciu
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close