Antena 3 CNN Actualitate Bilanţ neaşteptat al primei zile de vaccinare. Medicul Adrian Marinescu: "Urmează o perioadă grea!"

Bilanţ neaşteptat al primei zile de vaccinare. Medicul Adrian Marinescu: "Urmează o perioadă grea!"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 20:40 27 Dec 2020 Modificat la 20:40 27 Dec 2020
Bilanţ neaşteptat al primei zile de vaccinare. Medicul Adrian Marinescu: "Urmează o perioadă grea!"
Sursa foto: hepta

Potrivit informaţiilor difuzate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), numărul total de cadre medicale cărora li s-a administrat, duminică, prima doză de vaccin este 960.

Potrivit GCS, vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19 va continua luni şi marţi.

Campania de vaccinare în România a început duminică la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș". din Capitală.

Prima persoană vaccinată este asistenta medicală Mihaela Anghel. Ea a făcut parte din echipa medicală care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Dozele de vaccin folosite în această primă etapă a campaniei de vaccinare au sosit sâmbătă la Insitutul Cantacuzino din Bucureşti.

Dr. Adrian Marinescu: Urmează o perioadă grea

Dr. Adrian Marinescu, de la Insitutul "Matei Balş", este printre cei vaccinaţi duminică. El spune că la momentul vaccinării nu a simţit nimic şi nici nu avut reacţii adverse ulterioare.

"Mai degrabă am simţit entuziasm şi nerăbdare, pentru că îmi doream să începem să ne ocupăm de pandemie. Până acum, o altă soluţie care să fie consistentă şi să rezolve situaţia nu a existat. De asta ne gândeam la vaccinare", a spus Marinescu, indicând restricţiile impuse pe parcursul pandemiei şi ce s-a întâmplat după relaxarea lor.

"Va urma o perioadă grea. Vor fi nişte luni dificile, indiferent că vom putea vorbi sau nu de un al treilea val (al epidemiei) iar până îşi va face vaccinul efectul va mai dura. Până atunci, facem ceea ce am învăţat deja.

Dr. Adrian Marinescu: Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât mai eficient este vaccinul

Din păcate, în zonele roşii, cum este Capitala, presiunea la nivelul spitalelor este crescută, chiar dacă există un echilibru fragil. Sper ca, după Sărbători, să rămânem la fel şi să nu apară focare astfel încât din ianuarie să vedem mai multe cazuri (...)

Cu cât acţionăm mai repede, cu atât vaccinul este eficient pentru mutaţiile existente la momentul actual. Cu cât lăsăm să treacă timpul creşte şi riscul ca vaccinul să nu mai fie eficient. Pentru ca vaccinarea să fie un succes, trebuie un nivel de imunizare de 70 - 80 la sută (din populaţie). Vaccinul vine la pachet cu alte măsuri. Nu înseamnă că măsurile de prevenţie dispar de mâine sau peste o lună. Chiar dacă ne vom infecta, nu ne vom îmbolnăvi. Probabilitatea de a dezvolta forme severe scade şi pierderea de vieţi omeneşti va fi, categoric, mai mică", a concluzionat Marinescu.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Dozele de vaccin refuzate de medici vor fi redistribuite în următoarea etapă

Şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă spunea, sâmbătă, că dozele de vaccin rămase de la medicii şi asistenţii care nu vor să se vaccineze vor fi redistribuite în etapa a doua a campaniei.

"Fiecare etapă din campania de vaccinare are obiectivele sale. Prima etapă are menirea de a proteja sănătatea personalului medical şi social, pentru a avea o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă.

În etapa a doua, care vizează populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, nu vom mai înregistra cazuri forme severe, nu vom mai avea presiune pe sistemul medical şi nu vom mai înregistra decese, sau impactul acestora va fi mult diminuat.

Estimăm că etapa 1 de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Eventualele doze de vaccin refuzate de personalul medical vor redistribuite în etapa a doua de vaccinare, destinată persoanelor vulnerabile", spunea, sâmbătă, Valeriu Gheorghiţă.

×
x close