Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, chemat iar la judecată. Fostul premier este condamnat pentru şantaj în dosarul Zambaccian

Adrian Năstase, chemat iar la judecată. Fostul premier este condamnat pentru şantaj în dosarul Zambaccian

Adrian Năstase, chemat iar la judecată. Fostul premier este condamnat pentru şantaj în dosarul Zambaccian
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    25 Mar 2013   •   12:20

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit pentru 8 aprilie judecarea recursului declarat de DNA în dosarul Zambaccian, caz în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare. Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită. 

La aproape un an de la anunţarea sentinţei, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a comunicat instanţei supreme motivele de recurs, potrivit Agerpres.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în martie 2012, condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi achitarea pentru infracţiunea de luare de mită a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian.

Instanţa a decis suspendarea executării pedepsei pentru Năstase sub supraveghere timp de şase ani, perioadă în care fostul premier are obligaţia să se prezinte trimestrial la o secţie de poliţie, să anunţe orice deplasare în afara ţării care depăşeşte opt zile şi orice schimbare de domiciliu.

Magistraţii au mai decis achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA au susţinut că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Iniţial, Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în 13 noiembrie 2006.

Ulterior, în 7 aprilie 2008, printr-o decizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restituirea la DNA a dosarului, pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Adrian Năstase beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale (ulterioară trimiterii în judecată), care a admis o excepţie de neconstituţionalitate ce fusese invocată de Năstase în acest dosar. Astfel, procurorii anticorupţie au reluat procedurile în acest caz.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Pe 18 martie, Adrian Năstase a ieşit de după gratii, după ce Tribunal Bucureşti a decis ca fostul premier să fie eliberat condiţionat.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".

Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45. Acesta şi-a îndreptat arma spre cap, iar datorită intervenţiei prompte a poliţistului care îl însoţea plaga nu a fost fatală.

Informaţii din celulă. Năstase este deţinutul N0049 şi are un card unde familia poate depune bani

Citeşte şi Cum şi-a scris Năstase cartea din închisoare? Deţinuţii nu au acces la internet

Dosarul eliberării lui Năstase, obţinut de Antena 3: Ce a învăţat fostul premier după gratii














×
Subiecte în articol: Adrian Nastase santaj
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close