Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: Am dat o declarație de martor în dosarul Mineriadei. Lucrurile trebuie lămurite!

Adrian Năstase: Am dat o declarație de martor în dosarul Mineriadei. Lucrurile trebuie lămurite!

Adrian Năstase: Am dat o declarație de martor în dosarul Mineriadei. Lucrurile trebuie lămurite!
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Dec 2015   •   12:36
UPDATE 12.30 - Adrian Năstase a declarat, la ieșirea de la audieri, că a dat declarații în calitate de martor în dosarul Mineriadei.

”Am dat o declarație de martor amintind unele lucruri pe care le știam în legătură cu funcționarea partidului”, a spus Adrian Năstase, arătând că prea multe nu a putut spune, și asta pentru că nu participa la acea vreme la luarea deciziilor.

”Lucrurile de acum 25 de ani trebuie lămurite, și nu doar de istorici. La vremea respectivă eram secretar cu relațiile externe ale FSN-ului. Ministru am devenit după două săptămâni, în baza alegerilor”, a mai spus Năstase.


Adrian Năstase a fost citat în această dimineață la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", dosar în care au fost puşi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Cico Dumitrescu, Miron Cozma şi Cazimir Ionescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

"Sunt invitat ca martor. O să văd care sunt chestiunile care interesează în acest dosar. (...) În perioada aceea eu răspundeam de relațiile externe la FSN", a spus Adrian Năstase, la sosirea la Parchetul General.Întrebat cum a văzut Mineriada în 1990, Adrian Năstase a răspuns: "Asta poate o să citiţi într-o carte pe care o să o scriu cândva. E o chestiune mult mai complicată. De altfel puteţi să vedeţi câteva din comentariile mele dacă o să citiţi România după Malta, nu toate cele zece volume, dar primele două ar fi foarte interesante".

Adrian Năstase a fost ales pentru prima dată în Camera Deputaţilor din partea Frontului Salvării Naţionale în 9 iunie 1990 şi a fost ministrul Afacerilor Externe în guvernele Petre Roman şi Theodor Stolojan, în perioada 28 iunie 1990 - 16 octombrie 1992.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 21 octombrie, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie.

 



×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Dosarul Mineriadei
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close