x close

Adrian Năstase, CONDAMNAT la 4 ANI DE ÎNCHISOARE: "Este o răzbunare murdară"

de O.P.    |    A.M.P    |    06 Ian 2014   •   19:10
UPDATE 19.11 - Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 18.47- Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, poliţiştii bucureşteni de la Biroul Urmăriri urmând să pună în aplicare, luni seară, mandatul de executare a pedepsei.
   
Poliţia Capitalei a primit luni seară, în jurul orei 18.00, mandatul de executare emis de instanţă, astfel că poliţiştii Biroului Urmăriri au plecat spre Secţia 2, pentru a-l prelua de acolo pe Năstase şi a-duce la Rahova, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.

La ieşirea din Secţia de Poliţie, Adrian Năstase le-a spus jurnaliştilor că nu se a aştepta la o asemenea decizie şi că
pedeapsa în cazul său este "îngrozitoare", "extrem de injustă", fiind "o răzbunare murdară".UPDATE 18.10 -
Fostul premier Adrian Năstase a ajuns, luni seară, la Secţia 2 de Poliţie din Bucureşti, aflată în apropierea locuinţei din Strada Zambaccian.
   
Anterior, el plecase de la locuinţa sa din strada Zambaccian, cu o maşină în care s-a aflat şi fiul său cel mare, Andrei.
   
Maşina a fost condusă de o a treia persoană. Năstase nu a făcut nicio declaraţie la plecarea din Zambaccian.
UPDATE 17.30 -
Avocatul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a declarat, luni seară, de la reşedinţa familiei Năstase, că fostul premier se va prezenta autorităţilor în câteva minute, chiar dacă nu a fost emis încă mandatul de aducere a sa în arest.


UPDATE 16.15 -
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la 4 ani de închisoare cu executare şi 5 ani de interzicerea mai multor drepturi, în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat de şantaj şi luare de mită.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.
   
Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Soţia sa, Dana Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a declarat într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că clientul său se va supune deciziei instanţei, timp în care apărarea va încerca "să găsească nişte proceduri şi aspecte care să îi fie favorabile fostului premier".

Totodată, avocatul Ioan Cazacu a subliniat la Antena 3 că cel puţin 3 judecători dintre cei 5 care au compus completul de judecată l-au condamnat pe Adrian Năstase în celălalt dosar al său, Trofeul Calităţii.


__________________________________

Ştirea iniţială 05.46

Zi decisiva pentru familia Nastase. Fostul premier şi soţia sa vor afla astăzi sentinţele finale în dosarul Zambaccian.  A fost un proces lung, de nouă ani de zile, în care aceştia au venit în faţa judecătorilor de zeci de ori pentru a-şi susţăine nevinovăţia.

În schimb, procurorii DNA au încercat să convingă toţi magistraţii prin mâinile cărora a trecut dosarul că cei doi sunt vunovaţi de şantaj. Mai exact, că ar fi primit bunuri şi materiale de construcţii in valoare de 600.000 de euro de la doi funcţionari pentru a-i menţine în funcţie.

Iniţial, Adrian şi Dana Năstase au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare, dar avocaţii familiei Năstase au contestat decizia.

Cu o zi înainte de sentinţa din dosarul Zambaccian, Adrian Năstase le-a urat La mulţi ani cititorilor blogului său şi a amintit că ziua sentinţei coincide cu Boboteaza şi Crăciunul pe stil vechi.
 
"Maine va fi anuntata si sentinta in dosarul "Zambaccian". Daca as fi cinic, as spune ca pare a exista o legatura stransa intre justitie si sarbatorile religioase, mai ales in ceea ce priveste Craciunul - de rit vechi sau nou"…

După opt ani în care dosarul a fost cercetat, trimis în judecată, predat Curţii Constituţionale, restituit procurorilor şi retrimis Înaltei Curţi, a ajuns în sfârşit la final.

Deşi completul de 5 magistraţi a rămas în pronunţare anul trecut, sentinţa a fost amânată pentru începutul de an.

Dana şi Adrian Năstase au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi şantaj în legătură cu obiecte aduse din China pentru imobilul din strada Zambaccian. Fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Dana Năstase a fost condamnată pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Soţii Năstase au depus recurs la Înalta Curte şi aşteaptă achitarea. În acelaşi dosar, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Citiţi şi Adrian Năstase, între condamnare şi achitare. Iată variantele pe care le pot decide magistraţii
 

Citeşte mai multe despre:

Adrian Nastase Dana Nastase nastase condamnat
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati