Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, între condamnare şi achitare. Iată variantele pe care le pot decide magistraţii

Adrian Năstase, între condamnare şi achitare. Iată variantele pe care le pot decide magistraţii

Adrian Năstase, între condamnare şi achitare. Iată variantele pe care le pot decide magistraţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    06 Ian 2014   •   09:42
Adrian Năstase poate rămâne astăzi liber sau se poate întoarce după gratii. Magistraţii pot decide, însă, în nenumărate feluri: o achitare, o pedeapsă cu suspendare, una cu executare sau rejudecarea dosarului.

Cea mai fericită variantă, pentru familia fostului premier Adrian Năstase, este, evident, achitarea.

O altă variantă pozitivă pentru fostul premier şi soţia lui ar fi o pedeapsă cu suspendare. Conform legii, aceasta poate fi de maximum 3 ani. În această situaţie, Dana Năstase îşi trece în cazier prima condamnare, dar nu merge după gratii. Potrivit specialiştilor, nici Adrian Năstase nu ar merge după gratii. Explicaţia specialiştilor este următoarea: dacă va fi condamnat cu suspendare, fostul premier nu va fi considerat recidivist, deoarece presupusele fapte ar fi fost comise în acelaşi timp cu cele din dosarul în care a fost condamnat şi pentru care a ispăşit deja pedeapsa. Recidiva ar fi doar dacă noua faptă ar fi fost comisă după o condamnare definitivă la închisoare. În cazul de faţă, în Dosarul Zambaccian sunt acuzaţii de infracţiuni care ar fi fost comise cu aproximaţie în acelaşi timp cu cele din dosarul Trofeul Calităţii.

Varianta cea mai grea pentru Adrian şi Dana Năstase ar fi pedeapsa cu executare. Chiar şi o zi de închisoare dacă primeşte, Adrian Năstase merge după gratii. Apoi, poate depune o cerere către instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, prin care solicită contopirea pedepselor. Adică, cei doi ani din prima condamnare cu noua pedeapsă.

Să presupunem că fostul premier primeşte un an de închisoare cu executare. Merge după gratii, face cererea de contopire către tribunal, în câteva zile se judecă şi, deşi contopirea nu este un calcul aritmetic, ci unul juridic, va rezulta că Adrian Năstase nu ar mai avea de ispăşit nicio zi după gratii.

A doua presupunere este ca Năstase să primească o pedeapsă cu executare mai mare decât prima. Să spunem trei ani. Procedura este aceeaşi. Merge în arest, cere contopirea şi atât cât le rezultă magistraţilor că mai are de ispăşit, atât va rămâne după gratii. Apoi, beneficiază, din nou, de executarea unei treimi din pedeapsă pentru că are peste 65 de ani.

Ultima variantă pe masa magistraţilor este rejudecarea dosarului. În eventualitatea unei astfel de decizii, cazul pleacă la Instanţa de fond şi cercetările o iau de la capăt. 
 
 
Variantele familiei Năstase
 
1. ACHITAREA: 
Adrian şi Dana Năstase sunt exoneraţi definitiv de acuzaţii
 
2. CONDAMNARE CU SUSPENDARE: 
Adrian şi Dana Năstase rămân în libertate
 
3. CONDAMNARE CU EXECUTARE: 
Adrian şi Dana Năstase merg la închisoare
 
3.1. CONDAMNARE CU EXECUTARE SUB 2 ANI
 
- Adrian Năstase va fi încarcerat
- Năstase cere contopirea pedepselor
- Tribunalul decide executarea pedepsei mai mari
- Năstase va fi eliberat, deoarece a executat deja pedeapsa mai mare
 
3.2. CONDAMNARE CU EXECUTARE PESTE 2 ANI
- Adrian Năstase va fi încarcerat
- Tribunalul decide contopirea pedepselor
- Năstase va ispăşi o treime din ce rezultă în urma contopirii
 
4. REJUDECAREA DOSARULUI

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase condamnare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close